13 Aprilie 2011 publicat în Lifestyle 9 share-uri

Potrivit Teoriei bioritmului, vietile noastre sunt afectate de trei cicluri primare: bioritmul fizic, bioritmul emotional si bioritmul intelectual. Aceste cicluri debuteaza la nastere si apoi merg in sus si in jos, precum niste curbe, atingand diferite niveluri, pe parcursul vietilor noastre. Unii oameni spun ca monitorizandu-si bioritmul pot sa isi imbunatateasca viata.

Asa arata un grafic al bioritmului:

sursa: www.degraeve.com

Cat de plauzibila este teoria bioritmului?

Sustinatorii teoriei bioritmurilor spun ca acesta este o arie multidisciplinara a incercarilor stiintifice si care se afla inca, intr-o faza speculativa – o protostiinta; ei spun ca bioritmul arata foarte multe in legatura cu starile noastre fizice si psihice. Criticii insa, spun ca bioritmul este stabilit doar in baza unor corelatii numerologice. Iar plauzibilitatea acestei teorii este contestata de catre matematicieni, biologi, psihologi si alti cercetatori. Oponentii se raporteaza la ea fie ignorand-o total, fie considerand-o o simpla metoda de a ne distra.

Una dintre principalele teze ale negarii este aceea ca, in ciuda faptului ca am admite existenta acestor bioritmuri fizice, de ce masuratorile se fac neaparat incepand din ziua nasterii?

Teoria bioritmului este deseori fals prezentata ca avand validitate stiintifica, spun oponentii. Cateva dintre criticile aduse teoriei bioritmului sunt:

  • Frecventa si fazele pozitive sau negative ale ciclurilorlor sunt stabilite arbitrar
  • De ce se presupune ca ciclurile ar fi aceleasi pentru toata lumea?
  • De ce aceste cicluri sunt considerate a fi constante ?
  • Comportamentul uman atat de variat este redus la general prin aceasta teorie a bioritmului
  • Datele statistice culese pentru validarea teoriei s-au dovedit a fi inexacte iar repetarea studiilor nu a condus catre aceleasi rezultate.

Cercetarile asupra acestui domeniu foarte contestat au debutat in anul 1890 cand un medic din Berlin, Dr. Wilhelm Fliess a colectat date statistice cu privire la starea de sanatate a pacientilor sai. Dupa studierea acestor statistici, acesta a ajuns la concluzia ca ar exista anumite "ceasuri innascute" care ar fi responsabile pentru starile noastre de sanatate. Mai tarziu alti oameni de stiinta notabili, intre care Sigmund Freud, s-au aratat interesati de aceasta teorie si au efectuat propriile cercetari cu privire la bioritm.

***

Astazi, teoria clasica a bioritmului este studiata mai ales in Japonia, Germania si Statele Unite insa rezultatele studiilor sunt foarte contradictorii, de aceea, teoria bioritmului este considerata a fi inca, o speculatie.


Foto: Shutterstock


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri