Artefactele gasite printre ruinele templului nabatean din Petra, cunoscut sub numele de Khirbet Tannur au contribuit la descifrarea civilizatiei nabateene, dar, in acelasi timp, au ridicat numeroase semne de intrebare.

Versiunea romana a horoscopului urmareste ordinea traditionala a semnelor, pastrata pana in zilele noastre. Incepand de sus si mergand in sensul invers acelor de ceasornic, zodiacul roman este dispus astfel: Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioara, Balanta, Scorpion, Sagetator, Capricorn, Varsator si in final Pesti.

Zodiacul nabatean este diferit. Sculptura gasita la Khirbet Tannur incepe in directia inversa acelor de ceasornic cu Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu si Fecioara. Apoi, in dreptul capului lui Nike, zeitatea inaripata, oricine s-ar astepta sa urmeze Balanta. Insa nu este asa. Balanta nabateana apare sus, langa Berbec. Acest semn incepe o progresie in sensul acelor de ceasornic, in partea stanga a cercului.

Astfel, zodiacul nabatean gasit la Khirbet Tannur este extraordinar de interesant, fiind separat in doua parti complet opuse. Unii arheologi sunt de parere ca acest mod de a imparti zodiacul denota existenta celebrarii anului nou de doua ori, prima data primavara si apoi toamna. Tot acest zodiac poate explica de ce la Petra erau doua festivaluri extrem de importante pe an.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri