Sally Hemings... Cati dintre noi cunosc insa povestea sa de viata inainte de a o rezuma in cateva cuvinte? Sally... amanta de culoare care nu a putut sa spuna nu celui caruia ii apartinea prin lege, Sally seducatoarea tacuta care a indraznit sa-si ridice ochii prea sus, Sally cea care a dovedit ca femeile, chiar si sub sclavie, pot avea dreptul de a iubi pe cine vor, Sarah cea despre care nu se cunosc prea multe, dar despre care s-a spus aproape totul...

“In momentul in care o persoana isi formeaza o parere, imaginatia sa vede, in fiecare obiect, numai particularitatile care vin sa consolideze acea parere” - Thomas Jefferson catre Charles Thompson (1787)

Este ciudat cum in urma oamenilor raman ca marturie a trecerii prin viata si istorie povestile lor de dragoste. Este ciudat cum, pe masura ce personajele care i-au dat viata sunt uitate, povestea in sine devine mai vie, mai indragita, mai actuala. Thomas Jefferson si Sally Hemings... Nu ne este deloc straina povestea dintre Thomas Jefferson si Sally (Sarah) Hemings. Am auzit cu totii de povestea fantastica de dragoste dintre un presedinte care a indraznit sa-si iubeasca sclava mulatra, am urmarit poate cu ochii zgaiti si urechile ciulite pelicule cinematografice care ne prezentau amoruri scandaloase. Realitatile in care oamenii se nasteau apartinand altor oameni par incredibile, neverosimile in ziua de astazi in care se promoveaza si exploateaza la maxim ideea de libertate si democratie. Noi ne-am nascut cu drepturi individuale. “Toti oamenii se nasc liberi si egali”...

Stim cu totii cine este Thomas Jefferson, marea personalitate politica, omul cu viziune si idei progresiste, politicianul care a promovat liberalismul clasic si democratia. Sally Hemings... Sally... amanta de culoare care nu a putut sa spuna "nu" celui caruia ii apartinea prin lege, Sally – seducatoarea tacuta care a indraznit sa-si ridice ochii prea sus, Sally – cea care a dovedit ca femeile, chiar si sub sclavie, pot avea dreptul de a iubi pe cine vor si de a-si exercita puterea chiar si in lipsa legilor, a drepturilor sau a traditiei, Sarah cea despre care nu se cunosc prea multe, dar despre care s-a spus aproape totul... Cati dintre noi cunosc insa povestea sa de viata inainte de a o rezuma in cateva cuvinte?... Istoria si povestea de dragoste dintre doi protagonisti nu pot fi reconstituite cunoscand-o doar pe a unuia.

Sally Hemings si Thomas Jefferson – povestea de iubire nepermisa dintre o sclava si un presedinte

Poate parea de-a dreptul bizar ca istoria detine atat de putine informatii concrete despre o femeie al carei nume este asociat de ani de zile cu unul dintre cei mai faimosi barbati ai lumii - Thomas Jefferson, cel de-al treilea presedinte al Statelor Unite, cel care a scris Declaratia de Independenta si a avut o contributie semnificativa la scrierea constitutiei americane. Sally Hemings inca reprezinta o enigma pentru multi istorici si biografi. Nu exista imagini cu ea si se cunosc doar cateva descrieri, destul de succinte, ale infatisarii si ale comportamentului acestuia. Desi legatura sentimentala puternica care s-a intins pe parcursul a peste 30 ani, Jefferson nu o aminteste pe Sally niciodata in memoriile sale. Barbatii erau figuri publice, femeile apartineau sferei privatului. Nicio insemnare scrisa de degetele lui Sally.... Oare pentru ca intr-o perioada in care unele state interziceau ca sclavii sa nu fie instruiti sa citeasca sau sa scrie, ar fi fost o infamie din partea lui Sally, nascuta sclava, sa procedeze altfel?


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri