Va poftim sa facem o trecere in revista a unor superstitii, obiceiuri stravechi, ritualuri si practici misterioase asociate unei sarbatori atat de mari precum este Boboteaza:

Daca in timpul zilei nu mananci nimic, iar seara consumi o turta plamadita din opt linguri de faina de grau si o lingura de sare folosindu-te doar de noua degete, se spune ca poti vedea in visul magic de noapte chipul celui care iti va fi sot. In plus, in vremurile de odinoara, fetele tinere agatau busuiocul afara, dincolo de prag, iar daca acesta avea pe el urme de chiciura era semn ca alesul va fi un om instarit.

In seara dinspre Boboteaza, exista obiceiul ca tinerele femei sa-si despleteasca parul si sa se dezbraca pana la brau, punand o oglinda in fata si una in spate intr-o incapere luminata cu ajutorul unei lumanari mai puternice. In spatiul care se afla intre cele doua oglinzi se amplaseaza si un vas de lut care se umple ochi cu apa. Daca fata are credinta in Dumnezeu si in aceasta practica, isi va vedea iubitul venind inspre ea fie in oglinda din spate, fie chipul acestuia se va oglindi in apa vasului.

In Maramures, in cazul in care cerul este senin in ajunul Bobotezei, iar stelele se vad pe cer, fetele tinere le privesc soptind un descantec de iubire, ferindu-se insa sa fie auzite de cineva: "O stea, logostea, / Doua stele, logostele" pana cand ajung la cea de a noua. O alege ulterior pe cea mai frumoasa dintre ele, rostind urmatoarele cuvinte: "Tu, stea, mai mandra ca toate stelele,/ Fa-ma si pe mine mai mandra ca toate fetele/ Feciorii sa se napusteasca/ Pe mine sa ma iubeasca/ Sa n-aiba alinare, pe loc sa stea/ Ca sa vina sa ma ia."

Daca o persoana de sex feminin se impiedica si cade pe gheata in aceasta zi, inseamna ca o casatorie va avea loc in scurt timp.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri