Interviu cu fondatorii unuia dintre primele ateliere de parfumuri botanice din România: "MATCA amintește de origini, de sursa adevărată a lucrurilor"

4 Iunie 2021 publicat în Lifestyle 209 share-uri

Purtarea unui parfum e simptomatică. Ni-l dorim, face parte din viața noastră socială și intimă, trebuie să ne oferim nouă starea bună pe care ne-o oferă la rândul său un parfum. MATCA creează arome botanice cu latură complexă și sălbatică și face acest lucru cu generozitatea unui parfumier ce-și dorește să aducă ingrediente noi care știu să completeze perfect paleta ingredientelor naturale.

Georgiana Ștefănoaei și Sebastian Țiplea sunt oamenii din spatele unuia dintre primele ateliere de parfumuri botanice din România – MATCA, brand a cărui creație „a venit natural, cu îndoieli și avânt, până ce totul a devenit palpabil”.

Vă invităm să savurați o conversație din care veți descoperi detaliile din spatele construirii unui brand și a unui vis totodată, dar și curiozități despre munca unui parfumier și crearea unui prfum botanic.

Într-o descriere pe cât de simplă, pe atât de cuprinzătoare, cei doi se prezintă astfel:

Sebastian Țiplea: Co-fondator MATCA a studiat Grafică și Foto-Video la Facultatea de Arte George Enescu din Iași. A activat mulți ani în zona de advertising colaborând cu agenții de publicitate din Iași și București. Împătimit al drumețiilor în natură și a călătoriilor în țările exotice în căutare de locuri și experiențe noi.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Putem crește o nouă generație de fete în tech? „Începând cu 7-10 ani fetele își pot pierde interesul în științele exacte, dar motivele nu țin de aptitudini.” Endometrioza - boala pentru care diagnosticarea corectă poate să dureze chiar si 7-12 ani Interviu cu Dr. Stomatolog Mina Camelia Vasiliu: „Zâmbetul unui pacient la finalul tratamentului este sursă pură de energie catalizatoare, pozitivă, motivantă”

Georgiana Ștefănoaei: Co-fondator MATCA și designer de parfum. A studiat Comunicare și PR, cu un background în marketing, social media și data analytics. Ultimii ani și i-a petrecut studiind în profunzime, din pasiune, limba plantelor și parfumeria naturală.

Cum s-a născut povestea MATCA și ce anume aduce nou pe piața din România?

De la fascinația picăturilor de ulei ce se scurgeau foarte încet dintr-o presă mecanică, la joaca din timpul liber cu sticlele de pe birou umplute cu lichid auriu ce răspândeau o aromă amețitoare, de la pauza meditativă dintre picături la mormanul de cărți tehnice de parfumerie și perseverența și setea de cunoaștere ce s-a instalat ulterior, am fost atrași încet și sigur spre a crea MATCA. A venit natural, cu îndoieli și avânt, până ce totul a devenit palpabil. În 2019 am creat brandul, iar în septembrie 2020 am lansat patru parfumuri împreuna cu site-ul.

Interviu cu Karina Simion - mama lui Marc, cea care a îmbrățișat maternitatea și nu i-a mai dat drumul Care sunt șansele prevenirii unui cancer de sân astăzi? Interviu cu dr Andreea Cătană, medic primar Genetică Medicală Vindecare holistică - Ce este și cui i se adresează Terapia Bowen? Interviu cu Ioana Păcuraru, terapeut bowen, psiholog și hipnoterapeut

Parfumurile noastre au etichete transparente unde sunt listate toate ingredientele. Nu folosim ingrediente de origine animală și sunt o alternativă naturală la parfumurile de pe piață. Chiar dacă noi creăm parfumurile ca în trecut, folosim ingrediente moderne noi ce completează paleta ingredientelor naturale. Venim cu o abordare minimalistă pe principiul “less is more” și prin parfumurile noastre încercăm să comunicăm limba magică a lumii vegetale.

De ce ar trebui să purtăm un parfum MATCA?

Nu ar trebui să purtăm nici un parfum anume doar pentru că există. Îl purtăm pe acela care reușește să miște o coardă în interiorul ființei noastre. Dacă parfumurile noastre reușesc să facă acest lucru, atunci acesta este argumentul suprem pentru a-l purta.

Cum identificăm și accesăm misiunea personală? Theta Healing poate fi soluția! Interviu cu Alexandra Dobraniș Nu ne este permis niciodată ca părinți să invalidăm emoțiile copiilor noștri, să le ocolim, să ne lăsăm stânjeniți de exprimarea lor emoțională. Interviu cu Georgiana Spătaru, psiholog și terapeut, despre emoțiile copiilor noștri Într-un cuplu, diferențele pot fi atât de înfricoșătoare pentru mintea noastră că ne fac să ne îndoim de relația în care suntem. Este normal să le acceptăm! Interviu cu Diana Lupu, psihoterapeut relațional

Am sperat că lumea să fie deschisă și să dea o șansă brandurilor locale născute din pasiune și fericire. Din ce am văzut până acum, oamenii au fost receptivi.

Este un parfum natural cu expresie modernă, care ne amintește de sustenabilitate... Cât de mult sunt apreciate de iubitorii de parfumuri astfel de arome? Știu oamenii să aprecieze un parfum cu astfel de calități?

Într-adevăr, parfumurile naturale sunt distincte și diferă de parfumurile convenționale datorită ingredientelor sale. Au o dinamică aparte, se transformă pe pielea purtătorului, anumite note ies în evidență în funcție de diverși factori. Se cunoaște faptul că parfumurile naturale sunt mai greu de creat, datorită ingredientelor sale complexe care uneori trebuie îmblânzite sau rotunjite. Unii iubitori de parfumuri înțeleg latura complexă și sălbatică. Odată ce le descoperi magia și sunt utilizate îndelung, este foarte posibil să nu mai vrei să folosești altceva.

Interviu Beautiful Minds cu Mirela Retegan - Ce înseamnă a trăi fiecare zi cu sufletul plin Liz Mitchell, binecunoscuta voce a trupei Boney M, interviu în EXCLUSIVITATE pentru Metropola TV TORI și LOKITA, noul film al fraților Dardenne, din 16 decembrie în cinematografe

Am avut plăcută surpriză să constatăm că majoritatea persoanelor care au achiziționat un discovery set MATCA au preferat cel puțin unul din parfumurile noastre. Asta ne spune că oamenii recunosc ingredientele de calitate și apreciază ceva diferit.

În prezentarea online a parfumului amintiți și faptul că acesta are efecte terapeutice. Care sunt aceste efecte, în funcție de ingredientele pe care parfumurile MATCA le conțin?

Așa este, medicina pământului este cunoscută și utilizată de mii de ani. Treptat, știința vine să confirme acest lucru. În ritmul nostru alert prin viață poate am pierdut această conexiune cu pământul. Când vine vorba de parfumurile MATCA, nu ne-am focusat mesajul pe aceste beneficii pentru că nu suntem aromaterapeuți, dar ele vin ca un bonus demn de luat în seamă. Tot ce intră în contact cu pielea este absorbit în organism, fie el inofensiv, nociv sau vindecător.

Marion Cotillard, strălucitoare și fascinantă, alături de Cosmina Stratan, în Frate și soră, un film despre secrete de familie Cum să creezi o primă impresie pozitivă la interviul de angajare Rolando Villazón, prima dată în România pe scena Operei Naționale București

Dacă am trece prin toate ingredientele din parfumurile MATCA și efectele lor benefice cunoscute, am acapara tot spațiul alocat acestui interviu pentru că este un subiect vast. Așadar, vom specifica doar căteva ingrediente care se regăsesc în una sau mai multe din formulele ce stau la baza parfumurilor.

Bergamota din familia citricelor, dar cu o aromă mult mai complexă este o notă de top și în parfumeria naturală este un excelent “blender” din cauza linaloolului din compoziție. Totodată, este potrivită în momente de anxietate, insomnii, depresie, este revigorant dar și calmant și foarte benefic pentru piele și ten. Bergamota se găsește în Pianista, Smoked Sunday și Oakmoss/Tabac.

Cedrul Atlas, este o notă de bază lemnoasă în parfumerie, ușor dulce condimentat, cu proprietăți de fixare. Are efect liniștitor, detensionant nervos, calmant, relaxant și se spune că are proprietăți afrodisiace. Cedrul Atlas se regăsește în Lurra.

Regina frumuseții din Ierusalim, de Sarit Yishai-Levi, o poveste despre dragoste și iertare în fascinantul Oraș Sfânt Secrete de longevitate și sfaturi pentru o viață sănătoasă (și frumoasă) de la Ovidiu Bojor, părintele fitoterapiei moderne românești: ar fi bine să le urmăm măcar de acum încolo! ”Numai într-un suflet împăcat încape toată lumea deodată”. Citate memorabile si vorbe spirituale de la Iustin Pârvu, marele duhovnic al României

Iasomia, floarea florilor cu parfumul ei amețitor se folosește în parfumerie sub formă de absolut, mai concentrat decât uleiurile esențiale și metoda de extracție diferă. Este considerat afrodisiac, antidepresiv, calmant, potrivit pentru combaterea insomniei. Iasomia se regăsește în Pianista și Oakmoss/Tabac.

Cine apreciază cel mai mult aceste parfumuri? Care este targetul și unde vindeți cel mai bine? Le cumpără și cei din străinătate?

Sunt exploratori olfactivi și oameni informați care caută exprimări olfactive noi. Totodată, sunt și cei care s-au distanțat de oferta parfumurilor actuale, care apreciază calitatea ingredientelor și sunt atenți la ce intră în contact cu pielea lor.

Reușim să spunem povestea brandului cel mai bine pe website-ul nostru www.matcanaturals.com, așa că acesta rămâne, momentan, principalul canal de vânzare. Site-ul există în limba română și engleză, este deschis și livrăm în țările Uniunii Europene. Cu toate că încă nu ne-am focusat pe promovare în afară României, parfumurile noastre au ajuns în UK (înainte de Brexit), Malta, Finlanda, Austria și Franța. Din păcate, nu am putut onora comenzile din US, Elveția și mai nou acum UK.

MATCA este un nume care ne amintește de mamă, de origini, de rădăcini sau începuturi... De ce ați ales acest nume?

Pentru că, de exemplu, originea portocalei amare în parfumurile MATCA este chiar portocala amară crescută și culeasă dintr-un copac pe dealurile scăldate în soare ale Italiei. Pentru că Neroli din LURRA, un material foarte prețios în parfumerie, este extras prin distilarea cu aburi din floarea de portocal amar. Nu folosim alternativa lor sintetică care nu provine de la sursă și care este mult mai accesibilă ca și cost. MATCA amintește de origini, de sursă adevărată a lucrurilor.

Ce alte proiecte plănuiți legate de MATCA?

Suntem nerăbdători să lansăm aromele noi la care am lucrat în ultima vreme. În acest domeniu trebuie să aloci timpul necesar creării unui parfum, așadar nu putem grăbi lucrurile. De asemenea, pe viitor, ne-ar plăcea să creem mai multe identități olfactive pentru brand-uri, ca parte integrată a marketingului lor. Tocmai am finalizat un astfel de proiect la care ne-a făcut plăcere să lucrăm.

MATCA - Atelier de Parfumerie - Parfumuri naturale de nișă create în serii mici, doar din ingrediente 100% naturale >> https://www.matcanaturals.com/ro/

Facebook: https://www.facebook.com/matca.atelier/

Instagram: https://www.instagram.com/matca_atelier/


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri