Cele mai bizare superstitii despre menstruatie si sangele menstrual

12:04, 9 Aprilie 2009 publicat în Lifestyle

De-a lungul timpului, procesul biologic al menstruatiei a fascinat si a inspaimantat numerosi oameni, a constituit un subiect tabuu sau un subiect rezervat numai femeilor, a fost considerat drept un lucru pozitiv sau unul deloc benefic. Despre femeile aflate la menstruatie se spuneau si se credeau multe lucruri. De la cultura la cultura, de la persoana la persoana, se cred si se spun multe chiar si in zilele noastre.

Asa s-au nascut superstitii, opinii si prejudecati despre procesul natural al menstruatiei. Unele dintre acestea au fost uitate si ingropate, altele noi iau nastere si astazi. Noi le-am cules pe cele mai interesante, mai neobisnuite, pe cele mai putin adevarate. Iata cateva dintre cele care au circulat in colturi diferite ale lumii, in perioade diferite ale istoriei:

In unele culturi ale lumii, menstruatia este considerata extrem de importanta si este celebrata drept ceva special. In diverse culturi, oamenii de tem de puterea ei si o considera periculoasa. In anumite culturi ale lumii, se crede ca sangele menstrual dispune de proprietati magice si este folosit de femei in vraji pentru a se asigura de fidelitatea sotului si ca acesta nu se va simti atras de alte femei, in timp ce in alte culturi, sangele menstrual este utilizat de catre sot pentru a se asigura ca femeia nu se va indragosti de un alt barbat.

Citeste si:
Horoscop la Lună Nouă (12 APRILIE): Influențe astrale asupra vieții...
Horoscop la Lună Nouă (12...

Femeile apartinand grupului etnic Rungus, din insula Borneo, nu folosesc niciun produs absorbant in timpul menstruatiei, lasandu-l sa curga liber. Pe toata durata menstruatiei, se asaza pe anumiti muschi uscati si pe stinghii de bambus. Atunci cand trebuie sa se miste sau sa isi schimbe pozitia, isi spala zonele intime si clatesc cu apa muschii si stinghiile de bambus pe care au stat.

Pentru oamenii din antichitate, menstruatia reprezenta un proces misterios manifestand fata de acesta teama si uimire. Acestia asociau sangele cu ideea de rana si de moarte si nu isi puteau explica cum de femeile sangereaza din organele lor genitale si cu toate acestea nu mor. Nu in ultimul rand, menstruatia era perceputa drept o forma de purificare prin care se elimina sangele in surplus.

Citeste si:
Top 7 cele mai frumoase insule grecești
Top 7 cele mai frumoase...

Prima menstruatie a unei femei se numeste menarha si este celebrata si astazi in mai multe culturi ale lumii. In unele familii de evrei, atunci cand tanara femeie are prima menstruatie exista obiceiul de a-i da o palma usoara peste obraz, gestul simbolizand ca fetita a devenit femeie si ca doar astfel pot fi alungate spiritele rele.

Anumite persoane din Ghana celebreaza prima menstruatie a fetei printr-o petrecere in care fata respectiva este tratata regeste. I se aduc flori, se canta si se danseaza in cinstea ei. Un trib din Africa de Sud celebreaza acest eveniment, pictand intreg trupul femeii respective cu tatuaje care de care mai sofisticate.


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri