31 Iulie 2014 publicat în Lifestyle 431 share-uri

Astazi, cand sunt casatorita, realizez ca o casnicie nu este doar trandafiri. Nu este doar despre a fi cu persoana iubita si a petrece timpul vietii tale. Este cu mult mai mult decat atat.

Iata scrisoarea pe care o tanara proaspat casatorita din India o adreseaza mamei sale, scrisoare apreciata si devenita populara in randul comunitatilor traditionaliste asiatice si din afara. Aceasta scrisoare face referire la o lume straina noua, la o structura familiala prea putin cunoscuta noua... Desi sunt pline de prejudecati si stereotipuri legate de rolurile de gen, inainte de a judeca aceste randuri si de-a le supune propriilor norme socio-familiale, trebuie sa mentionam ca tanara provine dintr-o cultura si o societate diferite de ale noastre.

Foto: Casatorie India, Shutterstock

Tanara provine dintr-o societate in care se presupune ca tinerele care se casatoresc trebuie sa locuiasca in casa sotului lor si sa faca din familia sotului noua lor familie, din noul camin un loc pe care sa-l numeasca acasa. Este o societate patriarhala, in care rolul dominant al femeii este acela de a avea grija de sotul si de familia sa. Cum vi se par perspectivele pe care le ofera aceasta scrisoare si modul in care aceasta tanara percepe lucrurile?

Scrisoarea unei tinere din India catre mama sa

"Draga mea mama,

Ca orice fata, ma gandeam inca din copilarie la zilele in care o sa fiu casatorita. Nu m-am gandit niciodata dincolo de timpul pe care se presupunea ca o sa-l petrec fericita alaturi de printul visuilor mele. Dar astazi, cand sunt casatorita, realizez ca o casnicie nu este doar trandafiri. Nu este doar despre a fi cu persoana iubita si a petrece timpul vietii tale. Este cu mult mai mult decat atat.

O casnicie vine la pachet cu partea sa de responsabilitati, obligatii, sacrificii si compromisuri. Nu pot sa ma trezesc la orice ora imi doresc. Toata lumea se asteapta sa ma trezesc si sa fiu gata inaintea oricarui altcineva din familie. Nu pot sa lenevesc in pijamalele mele de-a lungul intregii zile. Toata lumea se asteapta sa fiu prezentabila tot timpul. Nu pot sa ies afara oricand imi doresc caci sunt prinsa cu diverse treburi.

Toata lumea se asteapta sa fiu simtitoare la nevoile familiei. Nu pot sa ma duc la culcare oricand imi doresc. Toti se asteapta sa fiu activa si tot timpul in preajma tuturor. Nu pot astepta sa fiu tratata ca o printesa, insa se presupune ca trebuie sa am grija de toti ceilalti in familie. Si apoi ma gandesc si imi spun mie insami: de fapt, de ce m-am mai maritat? Eram mai fericita cu tine, mama.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri