Privitul la televizor contribuie intr-adevar la fericirea de moment a oamenilor, insa nu se poate spune acelasi lucru si despre efectele sale in timp. Pe termen lung, privitul la televizor nu produce aceeasi stare de confort si multumire pe care o creeaza comunicarea sau cititul unui ziar de exemplu. Informatiile obtinute ne demonstreaza ca privitul la televizor ofera pe moment placere, insa mai tarziu provoaca nemultumire si disconfort

Ce poate fi mai relaxant si mai confortabil decat o seara petrecuta in fata televizorului? Ceea ce vedem la televizor ne distreaza, ne informeaza, ne cultiva spiritul sau ne stimuleaza imaginatia. Folosim televizorul pe post de somnifer, iar in fata ecranului animat, singuratatea se topeste instantaneu. Ar putea fi spuse multe lucruri pozitive despre impactul televiziunii asupra vietii noastre. Televizorul ne face sa ne simtim fericiti. Realitatea este insa cu totul alta, se arata cercetarile recente ale oamenilor de stiinta. In timp, privitul la televizor genereaza o stare de disconfort psihic. Se pare ca oamenii nefericitii se uita cu pana la 20% mai mult la televizor decat cei care se simt fericiti, se arata intr-un studiu ale carui rezultate au fost publicate recent in Daily Mail.

Cercetatorii americani au ajuns la aceste concluzii analizand informatiile adunate de la 30.000 de adulti intr-o perioada de aproximativ 30 de ani (1975-2006). S-au luat in calcul anumite considerente precum: educatie, venit, varsta si starea civila a participantilor sau indicatori demografici ai nivelului de satisfactie si de vizionare a programelor de televiziune. Conform studiului efectuat de John P. Robinson si Steven Martin de la Universitatea din Maryland, oamenii “foarte fericiti” petrec o buna parte din timpul lor liber citind si socializand.

“Privitul la televizor contribuie intr-adevar la fericirea de moment a oamenilor, insa nu se poate spune acelasi lucru si despre efectele sale in timp. Pe termen lung, privitul la televizor nu produce aceeasi stare de confort si multumire pe care o creeaza comunicarea sau cititul unui ziar de exemplu. Informatiile obtinute ne demonstreaza ca privitul la televizor ofera pe moment placere, insa mai tarziu provoaca nemultumire si disconfort”, este de parere Robinson.

Persoanele care s-au caracterizat drept “foarte fericite” sunt mult mai active din punct de vedere social, frecventeaza mai des institutiile bisericesti, voteaza mai des si citesc un numar mai mare de ziare. De asemenea, exista o probabilitate mai mare ca oamenii nefericiti sa simta ca au prea mult timp liber si ca nu-l petrec intr-un mod realmente util (51% dintre participanti) sau sa se simta presati de timp (35%). Profesorul Marin a asemanat placerea procurata de privitul la televizor cu cea procurata de vivi sau de orice tip de dependenta: “Viciile produc placere si multumire de moment, insa dupa o perioada de timp apar remuscarile, regretele si senzatia acuta de nefericire. Dependenta de televizor prezinta simptome similare”, afirma acesta.


Addicted Traveler & Storyteller. Wine Adventurer. A descoperit călătoriile încă din copilărie, iar vinul după 30 de ani. Le-a îmbinat pe amandoua și, după o carieră de 14 ani în industria de turism dintre care 7 pe...Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri