Majoritatea victimelor unei agresiuni sexuale vor suferi o trauma emotionala. Apar semnele somatice: tensiune musculo-scheletală, instabilitate gastrointestinală cu diaree, dismenoree, vaginită, cefalee, anorexie si cele emotionale: tulburari de somn sau chiar cosmaruri, sentimentul de a fi murdar, umilinta, vina, rusine generalizata sau difuza, prezenta unor obiceiuri autodistructive (droguri, alcool, munca, sex, bulimie, anorexie) sau chiar tendinte suicidare.

Violul este compatibil cu o multitudine de stereotipuri si mentalitati culturale care domina societatea contemporana si conform carora rolurile sexuale si nu numai, invatate de femei si barbati, sunt privite adeseori ca un fapt normal. Baietii invata, de pilda, ca principalele atribute ale barbatiei sunt forta fizica, agresivitatea, competenta si indemanarea sexuala, iar fetele invata ca printre cele mai apreciate „calitati” ale femeii se numara gradul de atractie fizica, vivacitatea, abilitatea de a exercita controlul asupra eventualelor raporturi sexuale.

Toate acestea sustin ca violul nu este un act izolat de contextul general al societatii, ci un produs al acesteia, o expunere a unor atitudini invatate (la coltul strazii, in baruri, discoteci, la TV, din mass-media si din tot ceea ce reprezinta cotidian) care sunt manifestate atat de violator cat si de victima. Studiile si statisticile arata ca pornografia ajuta la cresterea si dezvoltarea agresiunilor si duce la tulburari serioase de comportament.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Durex România lansează SafeToPlayHub, cea mai mare campanie de educație sexuală de la noi din țară

Un numar impresionant in cadrul relatiilor homosexuale, il ocup violul asupra copiilor baieti de diferite varste, incepand de la cele mai fragede, producand traume si dereglari comportamentale sau perceperea eronata a raporturilor sexuale normale (insatisfactii după actul sexual, creşterea posibilitătii de a deveni homosexual etc.).

De asemenea, nu este de neglijat nici faptul ca, hartuirea sexuala a barbatilor este o realitate, plecand de la constatarea ca, in ultimele decenii, s-au produs „mutatii” în structura psiho-comportamentala a femeilor, in sensul cresterii tendintelor spre masculiniate. Desi unele studii au stabilit ca violul nu este un comportament impulsiv ci unul planificat, se mentine incă imaginea violatorului ca fiind un barbat coplesit de nevoile sale sexuale pe care normele morale si legale nu ii permit sa si le satisfaca.

Barbatul e victima propriilor sale necesitati sexuale. Convingerea ca barbatii au nevoi sexuale mai mari şi ca satisfacerea lor e mai urgenta decat cea a femeilor, determina la randul ei convingerea ca violul este justificat fiziologic, el este un dat cu care femeia trebuie să se obisnuiasca. De aceea aceste convingeri generalizate determina un barbat sa actioneze asa cum societatea se astepta sa actioneze si violurile comise de barbat asupra femeii sunt cele mai numeroase si diversificate.

Intr-o relatie in care barbatul si femeia inaintea unui raport sexual, barbatul se simte indreptatit sa actioneze chiar daca femeia nu isi da consimtamantul. Chiar mai mult, societatea hraneste mitul conform caruia femeile doresc in secret sa fie violate; faptul ca ele incearca sa se faca atractive nu poate insemna decat ca ele se declara pregatite pentru un raport sexual.

Autor: Psiholog Anda Negru

Sursa: Psiholife.ro


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri