8 Noiembrie 2013 publicat în Lifestyle 222 share-uri

Descopera obiceiurile si superstitiile asociate in credinta populara cu Sarbatoarea Sfintilor Arhangheli Mihail si Gavriil, dar si semnificatii si lucruri inedite despre cei doi arhangheli:

Arhanghelul Mihail simbolizeaza dreptatea si lumina, judecata divina, judecata finala. Tot el este cel care sta la capataiul celui muribund, asigurandu-se ca sufletul sau nu este furat de Diavol.

In cazul in care omului respectiv ii este sortit sa traiasca, il vom gasi pe arhanghelul Mihail stand la picioarele sale. Mihail este invocat adesea in rugaciuni in caz de razboi sau lupta pentru a primi protectia divina. Se crede in popor ca acest arhanghel are mai multe misiuni de indeplinit pe pamant, urcandu-se in Raiul cerurilor doar in Vinerea Mare si de Pasti.

Folclorul romanesc ni-l infatiseaza pe acest arhanghel si ca avand putere asupra astrelor ceresti. Batranii credeau ca in timpul eclipselor arhanghelul Mihail se lupta cu dracii pentru a elibera Soarele si Luna de sub puterea Necuratului care incearca sa le fure. Tot in popor, arhanghelul Mihail este perceput ca fiind cel care poate controla venirea frigului. El este singurul care o poate tine in frau pe Mamareaua, sotia lui Scaraotchi, impiedicand-o din a revarsa brusc asupra pamantului gerul naprasnic si fortand-o sa-l elibereze treptat.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. PetExpo, cel mai important târg dedicat animalelor de companie, are loc între 19-21 Mai la ROMAERO Băneasa Idei de cadouri memorabile pentru femei sofisticate Un broker AVBS Credit a intermediat anul trecut un volum de credite în valoare de aproape 11 milioane de euro

Credite foto: Arhanghelul Mihail - Renata Sedmakova / Shutterstock.com

Traditii si obiceiuri romanesti de Sfintii Mihail si Gavriil

Se aprind lumanari in aceasta zi atat pentru vii, cat si pentru cei morti, pentru a avea “lumina” vesnica si pe lumea cealalta. Se spune ca este bine sa aprinzi lumanari pentru sufletul celor dragi, pentru sanatate si viata fara rele, dar si pentru cei morti fara lumanare, prin sinucidere sau fara slujba preoteasca.

Este interzis sa lucrezi in aceasta zi. In caz contrar, se crede ca nu vei avea parte de o moarte linistita si te vei chinui mult inainte de a-ti da ultima suflare.

Se mai pastreaza si astazi, in anumite zone ale tarii, traditia ca finii sa isi viziteze nasii si sa le aduca, in semn de pretuire si cinstire, colaci proaspeti.

In folclorul popular, ziua Sfintilor Arhangheli Mihail si Gavriil mai este cunoscuta si sub denumirea de “Napustitul aretilor” sau “Vara Arhanghelilor”, vara simbolica ce tine pret de o zi si in care este mai cald decat ar trebui sa fie in acea zi.

5 Măști pentru un păr mai sănătos, mai bogat și mai strălucitor Tipuri de aparate dentare: care este cel potrivit pentru tine? Sweeteria deschide prima cofetărie - ciocolaterie fără zahăr din România în Destiny Park

Prima denumire populara a zilei ne aminteste de un vechi obicei ciobanesc de a amesteca aretii (berbecii separati de oi) cu oile in scopul imperecherii. Este momentul in care aretii se “napustesc” asupra oilor.

Mai mult, in aceasta zi si strict legat de acest obicei, ciobanii fac anumite previziuni. O turta speciala facuta din malai si numita “turta arietilor” este aruncata in tarla oilor dis de dimineata, in ziua de 8 noiembrie, chiar atunci cand aretii se napustesc in mijlocul oilor. Turta simbolizeaza fecunditatea, iar felul in care cade pe pamant este interpretat drept semn de belsug sau nu. In cazul in care turta cade cu fata in sus, ciobanii cred ca in primavara oile vor face miei sanatosi. Daca in schimb turta cade cu fata in sus, este considerat drept un semn rau de suparare mare.

Dorim cu aceasta ocazie sa adresam un cald La Multi Ani tuturor celor care astazi isi serbeaza ziua numelui! Sa aveti zile frumoase si pe toti cei dragi alaturi!

adidas Club Originals - locul unde noua generație de culturemakers schimbă normele ArtGranit redefinește calitatea și designul în domeniul amenajărilor interioare EXCLUSIV Sfaturile primei românce care a cucerit vârful Annapurna pentru copiii care vor să facă alpinism: Să înceapă gradual, să nu se implice din prima în ceva dificil

Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri