In data de 25 noiembrie 2011, in fata Parlamentului va avea loc un amplu protest care spune 'STOP violentei indreptate impotruva femeilor!'. Asistam la o mobilizare uimitoare si admirabila a energiei societatii civile pentru a rezolva o problema cu adevarat importanta in viata a mii de femei.

“Sunt 800 de mii de femei care recunosc ca sunt victimele violentei in familie Multe nu au curajul sa vorbeasca pentru ca legea nu le apara eficient. Daca nu facem nimic... suntem cu totii complici. Semneaza petitia!”, incurajeaza printr-o campanie ampla , denumita "Durerea nu e iubire", AcasaTV. Site-ul Acasa TV a publicat o multime de marturisiri cutremuratoare, ascunse de cele mai multe ori, in spatele anonimatului. Agresorii sunt, de cele mai multe ori, persoanele cele mai apropiate victimei.

Dar suferinta nu mai trebuie sa ramana anonima, ea nu mai trebuie sa ramana in spatele usilor inchise. Femeile, toate victimele violentei domestice  trebuie sa aiba curajul sa vorbeasca, iar legea nu trebuie sa fie indiferenta!
 

Ce vrem de la politicieni?

Catre Parlamentul Romaniei a fost transmisa o propunere de modificare a legii 217/2003 privind prevenirea si combaterea violentei in familie, proiect de lege pe care l-au dezbatut la initiativa Transcena si GRADO, mai multe reprezentante si reprezentanti ai societatii civile. Principalul punct pe ordinea de lucru a fost propunerea de adoptare a Ordinului de protectie al victimei violentei domestice.

Genoveva Tisheva (foto st. sursa) din Bulgaria, specialista in drepturile femeii, fosta nominalizata la Premiile Nobel pentru Pace, a luat parte la aceste discutii in calitate de consultant. Genoveva Tisheva a vorbit despre experienta implementarii Ordinului de protectie in Bulgaria. Trebuie sa atragem atentia ca tara vecina se afla cu sase ani inaintea noastra, in ceea ce priveste protejarea victimelor violentei domestice.

Datorita unei coalizari exemplare a unor ONG-uri bulgare, in anul 2005, dupa cinci ani de munca pentru promovare si gasirea celei mai bune variante legale, in Bulgaria a fost adoptat Ordinul de protectie al victimei violentei in familie. Astfel, legea civila defineste clar, in favaoarea victimei, ce este violenta domestica. Ordinul de protectie bulgar spune ca orice act de violenta fizica, psihica, sexuala si economica si orice tentativa si limitare a dreptului la libertate, este violenta domestica. De exemplu, violentele petrecute in fata copiilor trec si la categoria violenta psihologica, indreptata impotriva acestora.

Cu toate ca in 85% dintre cazurile solutionate din anul 2005 si pana acum de catre Curtea bulgara, victimele au fost de gen feminin, Genoveva a explicat ca o victima a violentei domestice poate fi orice persoana aflata intr-o situatie vulnerabila. Problema are insa, genul feminin, iar legea nu ar fi decat primul pas benefic pentru viata femeilor.

Cum pot fi protejate legal, victimele?
 

Experienta bulgara ne arata ca, in cazul adoptarii ordinului de protectie, agresorul are obligatia de a parasi casa. Ii este interzis prin lege sa urmareasca victima si de asemenea este obligat sa acceseze programe sociale de consiliere psihologica pe aceasta tema. Fiindca pentru ele legea a devenit mult mai protectiva, femeile bulgare au curajul sa vorbeasca si sa se adreseze instantelor de sase ani de cand aceasta lege a fost adoptata.

Mai departe, statul trebuie sa faciliteze aparitia si sa sustina functionarea unor centre de consiliere, de adapost pentru victime si in acelasi timp sa promoveze programe de educatie, de consiliere si traininguri specializate, in ceea ce ii priveste pe agresori.

Violenta domestica nu este doar problema statului, ci si a noastra!

Am intrebat-o pe Genoveva care ar fi asemanarile dintre Bulgaria si Romania in ceea ce priveste problemele pe care le au femeile. “Pot sa spun ca avem probleme similare. Stereotipurile de gen sunt prea adanc inradacinate in familii. Femeile vorbesc cu foarte multa timiditate despre ceea ce li se intampla acasa, in parte si fiindca nu au sprijinul legal adecvat. Stereotipurile le fac sa se simta vinovate – un fenomen pe care il observ si in Bulgaria. Trebuie sa le explicam victimelor ca nu este vina lor pentru ceea ce li se intampla. Violenta este violenta. In Vest, mai multe femei vorbesc despre traumele lor. Noi traim intr-o cultura care tolereaza stereotipurile. De exemplu, hartuirea sexuala nici nu este perceputa ca o vina a agresorului. Aici, femeile suporta foarte multe, cu umilinta. Si, chiar daca adoptam legi, stereotipurile vor fi cu greu inalturate. Vorbim despre o lupta universala si un angajament pe termen lung fiindca exista prea multe preconceptii inradacinate cultural”, spune Genoveva.

Asadar, avem toate motivele sa mergem in data de 25 noiembrie 2011, sa protestam in fata Parlamentului pentru stoparea violentei domestice. Aceasta manifestatia a fost organizata de catre Centrul de Dezvoltare Curriculara si Studii de Gen: FILIA , alaturi de Asociatia FRONT si Agentia de Dezvoltare Comunitara „Impreuna”, avand sprijinul mai multor ONG-uri. Este momentul sa sprijinim toate aceste initiative care inseamna un pas inainte in directia protejarii victimelor violentei domestice. Intrati si pe pagina de Facebook a Protestului unde in doar 24 de ore, peste 200 de oameni si-au anuntat participarea la protest, pe 25 noiembrie.

MANIFESTUL PROTESTULUI din 25 noiembrie 2011

STOP violentei asupra femeilor!

Ne-am saturat de tacere!
Ne-am saturat ca violenta sa fie considerata o problema personala si privata. Este o problema politica.
Ne-am saturat de politicieni care sunt complicii agresorilor, nu reprezentantii victimelor.
Ne-am saturat de dezinteresul parlamentarilor care trebuie sa adopte o lege ca sa protejeze in mod real, nu fictiv victimele.
Ne-am saturat de politicieni care nu inteleg ca democratia nu este compatibila cu violenta impotriva femeilor.
Ne-am saturat de reprezentanti ai institutiilor care se plang ca nu pot face nimic.
Ne-am saturat ca femeile sa fie amendate pentru ca au tulburat cu strigatele lor linistea publica.

Vrem ordin de protectie.
Vrem ca agresorul sa fie evacuat din casa.
Vrem adaposturi, platim taxe si impozite.
Vrem interventie rapida a institutiilor.
Vrem amenzi si condamnari pentru agresori.
Vrem certificat medico-legal gratuit.
Vrem ca femeile sa fie in siguranta si acasa si pe strada.
Vrem ca dreptul la viata, la integritate fizica si psihica sa fie respectate si protejate asa cum prevede Constitutia Romaniei (articolul 22).

Atragem atentia ca:

Violenta nu se intampla rar si doar in situatii de stres exceptional.
Violenta nu afecteaza doar femeile din mediul rural.
Violenta nu afecteaza doar femeile cu un nivel scazut al educatiei.

DE CE?

Pentru ca femeile sunt batute.
Pentru ca femeile sunt omorate.
Pentru ca sunt prea putine adaposturi.
Pentru ca agresorii raman in casa, iar victimele raman pe strazi.
Pentru ca Statul nu actioneaza suficient pentru protejarea victimelor.
Pentru ca Statul nu actioneaza suficient pentru pedepsirea agresorilor.

SCOPUL nostru este sa scoatem la lumina imaginea reala a violentei si mai ales a responsabilitatii politice.

Chiar daca doar o parte din cazurile de violenta asupra femeilor sunt raportate si inregistrate, cifrele oficiale indica o crestere alarmanta a violentei in spatiul familial, avand ca victime mai ales femeile si copiii.

In perioada 2004 – 2008, au fost inregistrate peste 47.000 cazuri de violenta in familie la nivel national si au fost raportate 677 de decese. Din totalul victimelor, 71,34% sunt femei. Din totalul victimelor barbati, 72% sunt minori. Asadar, intre adulti, agresorii sunt intr-o pondere covarsitoare barbati, iar victimele sunt femei.

Conform Agentiei Nationale pentru Protectia Familiei, in anul 2009 s-au inregistrat peste 12.000 de cazuri de violenta in familie, reprezentand o crestere cu 8, 04% fata de anul 2008 si cu 41,81% fata de anul 2007. In comparatie cu 2008, numarul victimelor femei a crescut cu 13,81%. Locurile din adaposturi acopereau doar 4,46% din victime. Anul trecut, in 8 judete nu exista nici un centru pentru victimele violentei in familie: Bacau, Bistrita - Nasaud, Brasov, Calarasi, Giurgiu, Maramures, Olt si Suceava.

Mai mult decat atat, Romania are o legislatie profund deficitara, care nu protejeaza victimele. Legea nr. 217/2003 pentru prevenirea si combaterea violentei in familie s-a dovedit nefunctionala. Ordinul de protectie este un instrument juridic necesar pentru siguranta imediata a victimelor. Lipsa adaposturilor reprezinta un argument in plus pentru ca ordinul de protectie sa fie introdus.

Femeile stau impreuna cu agresorul nu pentru ca doresc, ci fiindca nu au incotro. 59, 38% din victime castiga sub salariul mediu pe economie. O parte importanta dintre victime afirma ca stau in continuare cu agresorul pentru ca nu au unde sa mearga si pentru ca nu au banii necesari subzistentei pentru ele si copiii lor.

Statul este permisiv. Agresorii lovesc femeile pentru ca pot si pentru ca li se permite. Cat timp nu ia masuri, Statul este complicele agresorilor.

CUM?

Femeile vor fi machiate si bandajate pentru a simula urmele pe care violenta le lasa pe chipul si corpul femeilor. Ca impact vizual, mizam pe cel putin 100 de femei “invinetite” revendicandu-si drepturile in fata Palatului Parlamentului.

Dorim ca si barbatii sa se alature acestei cauze. Lupta impotriva violentei nu trebuie sa fie doar a femeilor.

Violenta impotriva femeilor nu mai trebuie tolerata. Parlamentarii trebuie sa decida daca dreptul la viata, la integritate fizica si psihica vor fi respectate si protejate prin introducerea ordinului de protectie, de restrictie.
 

 

*** INFO pentru toate persoanele care au nevoie de ajutor in cazul violentei domestice: Consultati site-ul Fundatiei SensiBlu - Casa Blu, pentru cele mai multe informatii cu privire la drepturile legale, consiliere si cel mai apropiat adapost, unde puteti cere ajutorul.

de Iulia Sima

Foto fr si main: By Lolostock /Shutterstock


Vizionare placuta

Aboneaza-te la Garbo sau conecteaza-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.
In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului Nominalizata la Nobelul pentru Pace: In Romania, femeile nu vorbesc despre violenta domestica.