Psihologii din cadrul CPAP - Centrul de Psihologie de Actiune si Psihoterapie analizeaza rezultatele unui studiu cu privire la cuplurile care divorteaza.
Psihologii din cadrul CPAP - Centrul de Psihologie de Actiune si Psihoterapie analizeaza rezultatele unui studiu cu privire la cuplurile care divorteaza. Cum se ajunge la divort? Cum este perceput divortul in societatea moderna? Ce inseamna divortul din punct de vedere psihologic? Iata cateva intrebari la care gasim raspunsuri in analiza acestui studiu.

Tema divortului pune in discutie o problema psihologica centrala - familia si modul in care se adapteaza la realitatea sociala actuala, la schimbarile majore de pe piata fortei de munca, la disparitia, cel putin in orasele mari, a serviciului clasic, cu program, la reducerea semnificativa a timpului pentru familie.

In urma experientei din consilierea si psihoterapia de cuplu, reiese faptul ca problemele de cuplu deriva din doua mari cauze: externe (sociale) si interioare (psihologice). Libertatea lasata familiei conduce la manifestarea autentica a ceea ce se intampla in cazul cuplurilor. Multi pacienti cu varste peste 30 de ani relateaza faptul ca parintii lor au ramas impreuna pentru ca aveau 1,2,3 sau mai multi copii. A ramane impreuna pentru copil nu mai este o motivatie la moda. Mentalitatea este astazi mult modificata fata de anii 70 sau 80.

Trecerea de la o ipostaza la alta este relativ dura si gaseste multe persoane in situatia de a se simti depasite de ceea ce se petrece in planul mentalitatii. Disparitia familiei clasice a devenit un fenomen in sine extins. Confruntarea dintre cele doua tipare, traditional si nou, conduce la multe dificultati interioare cu care se confrunta fiecare persoana aflata intr-un asemenea proces de decizie.

Dificultatea unui divort consta in impactul pe care il are asupra confortului psihologic. Prin ce este dificil un divort?

Problema divorturilor si a casatoriilor este ca se ajunge prea usor aici. Aceste casatorii si divorturi nu sunt decat puneri in act foarte rapide, rupte de continut, de simbolistica, de apartenenta la matricea respectiva. Este important pentru fiecare sa inteleaga logica pentru care se intampla un lucru, indiferent daca este vorba despre o nunta, un copil, un divort, o demisie, etc. Aceasta logica nu tine de criterii exterioare ci de simbolistica interioara. Putem spune ca ceea ce s-a pierdut este dimensiunea simbolica a actului. In acest context, lucrurile se fac si se desfac foarte usor.

Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri