12:05, 21 Mai 2010 publicat în Familie

Starurile arunca in aer cliseele societatii, la fel de bine cum pot sa le perpetueze sau sa le repuna pe tapet. Cam la fel se intampla si cu ultimul videoclip lansat de diva americana BeyoncÚ, unde aceasta joaca rolul traditional al ôfemeii de casaö.

Observatia critica o face site-ul american de sociologie Sociological Images, care arata cum starul pop s-a metamorfozat, pentru ultima ei aparitie, intr-o “femeie cliseu” a anilor ’50. Femeia ideala a acelei perioade era “femeia de casa”, “gospodina”, “casnica”, in timp ce rolul barbatilor era strict acela de a aduce bani in casa. Este un cliseu deloc strain chiar si pentru multe romance.

“Why don’t you love me?” (De ce nu ma iubesti?), spune refrenul lui Beyonce ceea ce implica un alt stereotip: <<o femeie “sexy”, “frumoasa”, “desteapta” si “gospodina”, are toate atuurile pentru a deveni dezirabila in ochii unui barbat>>. Este rolul “femeii fericite, care sufera in secret”… pentru iubirea unui barbat. Desi le are pe toate, nu se poate bucura si de atentia barbatului. Acesta este absent din sfera privata a locuintei, ocupat fiind probabil, cu indatorirea sa de finantator al familiei. Iata doua roluri grele, care ne-au incatusat pe toti deopotriva, barbati si femei, obligati astfel, prin coduri culturale sa ne comportam ca atare.

Citeste si:
Editura Publisol lanseaz─â Colec╚Ťia FeminIN - 10 capodopere ale...
Editura Publisol lanseaz─â...

Desigur, site-ul american mai observa un aspect important al acestui scenariu, un fapt cumva indepartat de noi, cel legat de starea conflictuala dintre albii si negrii americani. In anii ’50, “modelul femeii casnice – ideale”, pe cat de gospodina, pe atat de sexy, era rezervat doar albelor din clasa de mijloc, in timp ce, in acest videoclip, Beyoncé arunca in aer practic, vechea reprezentare, calificandu-i pe negri in orice fel de ipostaza pe care o pot avea albii. Acesta ar fi cumva rolul pozitiv al industriei pop care a dat un nou sens notiunilor de diversitate si non-discriminare.

Inca din acea perioada a anilor ’50 -’60 insa, teoreticieni ai culturii de masa au criticat prezentarea “femeii ideale” in ipostaza de casnica. A urmat apoi o adevarata revolutie care si-a propus sa dezgroape si sa dea avant milioanelor de femei americane, plafonate in viata de acasa, pentru ca asa le arata societatea ca trebuie…

Citeste si:
S-a deschis o nou─â clinic─â de estetic─â în nordul Bucure╚Ötiului,...
S-a deschis o nou─â clinic─â de...

“Atunci cand a incetat sa se conformeze reprezentarii conventionale a feminitatii, abia atunci femeia a inceput sa se bucure de faptul ca este femeie”, este un citat celebru care ii apartine teoreticienei si activistei pentru eliberarea femeilor, Betty Friedan.

Aceeasi abordare o vedem si in ultimul videoclip Sade - "Baby Father"


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri