Pentru a se simti bine copilul trebuie apreciat, insa fara a cadea in extrema alintarii. Copilul care prezinta o stima de sine scazuta este mereu nervos, nemultumit, se integreaza greu sau deloc in colectivul de la scoala sau de la gradinita, plange des, este interiorizat, dependent de parinti, fara initiativa, curaj sau independenta, prea timid fata de ceilalti copii

Arata-i afectiune, dar si fermitate

Copilul trebuie sa se simta iubit si apreciat in special de oamenii care sunt cei mai importanti pentru el: parintii si bunicii. Insa nu il puteti aprecia daca nu da dovada de activitati bune. O activitate bine realizata de copil (efectuarea temelor, note bune la scoala, nu a stricta o jucarie sau si-a facut singur curatenie in camera si lista poate continua) trebuie sa fie totodata si pe masura posibilitatilor lui. De multe ori nu copilul este de vina ca nu reuseste unele lucrururi, ci mai ales parintele ca nu a reusit sa-l ghideze, sa ii arate o cale de a obtine acel "ceva" intr-o maniera cat mai placuta pentru copil. Poate ca nu are cele mai bune note la scoala, dar poate este cel mai talentat in pictura, ori are talent la literatura.

Parintele trebuie sa sesizeze aptitudinile copilului si sa investeasca in dezvoltarea lor, chiar daca micutul nu este premiant. El trebuie stimulat in acele activitati care i se potrivesc in primul rand. Ajuta-l atunci cand ii este greu, gasiti impreuna o cale, ci nu il critica mereu sau mai ales nu rosti replica: "X-ulescu este mai bun, uite ce note mari are, uite ce cuminte e, uite ce minunat este!". Acest lucru nu il va face pe copil decat sa se simta o povara pentru parintii pe care nu reuseste sa-i multumeasca, se autoinvinovateste, se inchide in el, stima lui de sine scade, ajungand intr-un final depresiv. Nu uita sa-l lauzi si sa-l premiezi macar cu o vorba dulce atunci cand micutul are o reusita sau isi indeplineste cu succes o sarcina. Aceasta lauda va avea efecte uluitoare, vei vedea! Nu uita ca orice copil este foarte sensibil la vorbele parintilor sai!

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Cum putem integra principiile spirituale într-o lume modernă și agitată? Câteva sfaturi simple, dar puternice Aceste zodii au tras lozul norocos în luna Mai 2023 și se bucură de succes financiar Descoperă cum poți avea un bronz perfect și de lungă durată - AIVI COSMETICS îți propune Lirene Perfect TAN

Fii tu insati un model pentru copil

Copilul trebuie invatat sa priveasca pozitiv si trebuie sustinut sa incerce sa isi urmeze telurile si sa nu devina delasator la cel mai mic esec. Insa pentru asta trebuie ca tu insati sa privesti viata prin aceasta perspectiva. Asadar, primul model pentru copilul tau esti chiar tu: primul model de educatie, primul care face curatenia, primul care se incadreaza cat de cat in invatamintele care ii sunt date copilului.

Sursa: Kidz.ro

Citeste si alte articole pe Kidz.ro. Noi iti recomandam urmatoarele:

De ce este aspirina interzisa copiilor sub 12 ani

5 lucururi pe care sa le faci inainte de sarcina

Dilema parintilor – cat de autoritari sa fiti cu cel mic?


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri