Alianţa România Fără Orfani (ARFO), reprezentată de Societatea de Avocați Rațiu&Rațiu a obținut prin sentință definitivă a Înaltei Curți de Casație și Justiție (ICCJ) anularea unor articole restrictive cu privire la plasamentul familial al copiilor din sistemul de protecție.

Comunicat de presa

În 2015, Ministerul Muncii și Justiției Sociale reglementa, prin Ordinul 1733, procedura de acordarea a alocației de plasament. În mod curios, cu această ocazie au fost introduse prevederi fără legătură cu scopul Ordinului. Acestea modificau legislația în interesul centrelor de plasament și nu, cum ar fi fost normal și legal, în interesul superior al copiilor.

Definind restrictiv categoria de persoane care pot lua în plasament un copil, Ordinul dădea posibilitatea centrelor de plasament să refuze plecarea copiilor în familii. Contrar prevederilor legale, posibilitatea plasamentului familial era restrânsă exact la cercul de persoane care îl abandonaseră anterior: „persoana sau familia care face parte din reţeaua socială a copilului, (…) afini, cunoştinţe sau prieteni ai familiei ori ai familiei extinse a copilului”.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Cine este Diana Micu, expertul în imobiliare, care îți spune cele mai sincere previziuni în materie de proprietăti  Laptele se ieftinește. Marii retaileri au fost de acord cu scăderea prețului Ești eroina de care ai nevoie în propria poveste!

Decizie definitivă: Orice persoană sau familie care îndeplinește condițiile legale poate să ia un copil în plasament!

Prevederile restrictive introduse de Ordinul 1733 au fost anulate de ICCJ prin Decizia 6238 în care instanța motivează faptul că această restricționare este ilegală și nu ține cont de interesul superior al copilului, nefiind proporțională cu scopul legii.

„Încă de la emiterea Ordinului am primit reacții din teritoriu conform cărora cererile de plasament depuse pentru copiii din centre erau refuzate pe baza acestui ordin. Din nefericire, sunt mulți copii care ar fi putut avea o familie și care sunt încă în centre de plasament din cauza acestor prevederi dovedite ca fiind în afara cadrului legii”, a declarat Liviu Mihăileanu, Președintele Alianței România Fără Orfani.

Top 3 zodii pentru care curajul este un stil de viață – au încredere în propriul destin Un broker AVBS Credit a intermediat anul trecut un volum de credite în valoare de aproape 11 milioane de euro 7 motive să alegi îmbrăcăminte second hand și outlet din magazine online și offline

Persoanele cu atestat de adoptator pot lua acum în plasament copii

O altă restricție dovedită nelegală interzicea plasamentul copiilor la persoana sau familia cu atestat de adoptator sau în curs de atestare. În mod abuziv, persoanele care și-au manifestat intenția de a adopta erau excluse automat de la posibilitatea de a lua în plasament un copil. Astfel, centrele de plasament blocau posibilitatea copiilor de a beneficia de o familie și, eventual, de a reuși să iasă din sistem. ICCJ a anulat și acest articol ca fiind nelegal, considerând că o astfel de limitare instituie restricții care nu sunt în interesul copiilor.

 „Decizia ICCJ îndreaptă grave probleme de nelegalitate îndreptate împotriva interesului superior al copilului. Sentința este definitivă și va fi publicată în Monitorul Oficial al României, partea I”, a declarat Marilena Ene, Partener în cadrul Societății de Avocați Rațiu&Rațiu.

Aceste zodii au tras lozul norocos în luna Mai 2023 și se bucură de succes financiar Tipuri de aparate dentare: care este cel potrivit pentru tine? MiniGhid astrologic: 5+5 Calități și Defecte ale zodiei TAUR

De ce este importantă această decizie?

Un studiu realizat de Universitatea Harvard în București, timp de 16 ani, a arătat că trauma abandonului afectează nivelul de dezvoltare a arhitecturii cerebrale, însă, atunci când copiii au șansa de a găsi o familie în care să fie iubiți și în care să se simtă în siguranță, creierul lor este capabil să-şi regenereze conexiunile lipsă și să-și restabilească funcțiile pierdute.

În România, avem peste 50.000 de copii lipsiți de îngrijire părintească dintre care aproape 20.000 sunt în centre, apartamente sau case sociale. Din păcate, odată intrați în sistem, copiii stau în medie 7,5 ani, doar 6% au șansa teoretică de a fi adoptați (sunt declarați adoptabili) și doar 2,5% sunt adoptați efectiv în fiecare an.
 

România, rata mortalității evitabile prin prevenție - a treia cea mai ridicată din UE MARELE Horoscop al Lunii Mai 2023: previziuni astrale complete pentru fiecare zodie în parte Inginerul silvic Sorin Ștefan Decă, numit secretar general adjunct în Ministerul Educației, timp de 6 luni

Despre Alianța România Fără Orfani (ARFO)

Alianța România fără Orfani (ARFO) reunește organizații nonguvernamentale și profesioniști, persoane publice și private, care s-au devotat slujirii nevoilor fizice, psihice și spirituale ale copiilor aflați în dificultate, serviciile acestora incluzând adopția, plasamentul familial, asistența maternală, consilierea și prevenirea abandonului. Alianța România Fără Orfani (ARFO) este afiliată World Without Orphans (WWO) și Christian Alliance for Orphans (CAFO).

Foto: By wavebreakmedia/shutterstock.com


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri