3 Noiembrie 2017 publicat în Familie 11 share-uri

Profesorii Montessori folosesc un limbaj prin care ii respecta pe copii. Ei le raspund asteptarilor in mod consistent si ii imputernicesc. Cuvintele sunt mereu alese cu atentie pentru a-i incuraja pe copii sa fie independenti si sa isi dezvolte o gandirea critica.

Montessori - Dezvoltarea copiilor

4. Montessori - “Cum as putea sa te ajut?”

Intr-o clasa Montessori, copiii sunt responsabili pentru multe aspecte, inclusiv sa aiba grija de clasa. Copiii sunt foarte mandri de aceste responsabilitati, isi petrec timpul aranjand flori pe mese, udand gradina si stergand praful.

Uneori insa, o astfel de sarcina este mult prea coplesitoare pentru un copil. In acest caz, noi ii intrebam pe copii cum le putem fi de ajutor. Nu vrem sa ii „salvam”, transmitandu-le acestora mesajul ca nu sunt capabili si nici sa ii lasam sa se simta coplesiti si neputinciosi.

De exemplu: Daca copilul tau este obosit dar trebuie sa isi puna la loc jucariile Lego. Nu il trata cu o atitudine „totul sau nimic”. Spune-i: „Eu am sa asez piesele galbene, iar tu pe cele albastre.” In felul acesta ii arati ca sunteti impreuna.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. 7 sfaturi despre spălarea corectă a fructelor și legumelor Cum să-ți decorezi camera de zi cu buget redus: 7 trucuri de urmat Nu reușește să-și lege șireturile? Poate fi un semn că ai un copil supradotat, afirmă o specialistă din SUA

Foto: Pexels

5. Montessori - "In clasa/casa noastra noi procedam asa…"

Aceste cuvinte sunt folosite pentru a le reaminti copiilor care sunt regulile clasei si comportamentul dezirabil. Sunt fraze care functioneaza ca niste re-amintiri despre cum o comunitate merge, mai degraba decat a institui comenzi. In felul acesta ii faci pe copii sa coopereze.

De ex..: „In clasa noastra, noi stam la masuta atunci cand mancam.” Este mai putin probabil ca aceasta abordare sa incite la o lupta de putere decat o comanda ca „Stai jos!”.

Ca noi toti, copiii vor sa fie parte din comunitati si noi le amintim tot timpul cum functioneaza comunitatile. De exemplu, in loc sa ii spui „Nu mai alerga!” spune-i: „In aceasta casa nu se alearga.”

6. Montessori - “Nu il deranja, se concentreaza.”

Sa il protejezi pe copil atunci cand se concentreaza, este o parte fundamentala a filosofiei Montessori. Astfel, clasele Montessori pun accentul asupra unor perioade lungi de munca neintrerupta, de obicei cam trei ore.

Luna MAI 2023 – mai mult din tot ceea ce ne dorim. Luna cu vibrația lui 3 are o energie divină și manifestări creatoare. Avem datoria Bucuriei în această lună!   Iubirea de sine. Cum poți să te regăsești în câțiva pași simpli Idei de cadouri memorabile pentru femei sofisticate

In felul acesta, copiii invata abilitatea de a se concentra profund. Poate fi tentant sa il complimentezi pe copil pentru ceea ce face, dar uneori chiar si un contact vizual poate sa perturbe concentrarea.
Data viitoare, cand treci pe langa copilul tau in timp ce este focusat desenand sau construind ceva, incearca sa nu il intrerupi. Poti sa iti faci o nota mentala si sa ii spui mai tarziu ca ai observat cat de concentrat asupra lucrarii sale.

7. Montessori - "Esti unic."

Pentru un profesor Montessori este foarteimportant faptul ca fiecare copil este unic. Ei au incredere ca fiecare copil are propriul sau ritm de dezvoltare. Profesorii Montessori cauta motivele din spatele comportamentului. Nu toti copiii vor merge pana la un an sau vor incepe sa citeasca pana la 4 ani. Fiecare copil are propriile nevoi, daruri si trebuie sa fie ghidat in concordanta cu acestea.

Ghid pentru alegerea mobilierului interior Caria dentară – ce este și cum se tratează Tipuri de aparate dentare: care este cel potrivit pentru tine?

Daca copilul tau nu pare interesat de citit, incearca sa vezi care sunt acele activitati pe care el le iubeste cu adevarat - daca ii place sa se amuze tot timpul, poate ca o carte amuzanta i se potriveste mai tare decat acel roman clasic la care te gandeai tu. Aminteste-ti sa iti urmezi copilul si in felul acesta lucreaza cu el nu impotriva lui.

Partea frumoasa in legatura cu Montessori, spune Christina Clemer, este ca Montessori nu este doar o metoda de educatie - este un mod de a-i vedea, de a-i valida si de a fi cu copiii. Chiar daca copilul tau nu merge la o scoala Montessori, poti foarte usor sa aduci aceste idei in casa ta!


Via www.mother.ly

Foto homepage: Pexels/ Jessica Lewis


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri