12:04, 5 Aprilie 2016 publicat în Familie 11 share-uri

Invatandu-ne copiii sa gandeasca altfel, sa-si puna intrebari, sa-si dea cat mai multe raspunsuri nu facem altceva decat sa le dezvoltam creativitatea, dar si increderea in sine.

de Mirela Tiganas, psiholog clinician specialist

____________________________________

Citeste si:
Nici cu tine, nici fără tine - Tu unde mai ești fericită? Cum să...
Nici cu tine, nici fără tine...

Orice idee noua, creatie noua (fie ca se manifesta in arta, poezie, muzica sau stiinta) care este pur si simplu ALTFEL, care iese din tiparele cotidianului, care revolutioneaza un domeniu si/sau care duce la PROGRES este o considerat ceva creativ. Orice persoana care „produce” astfel de creatii este considerat creativ.

Care este atributul creativitatii? Consider ca doar atributul „ALTFEL” este suficient pentru a putea descrie creativitatea. Cum putem iesi din tiparele cotidianului? Cum ne putem desprinde de barierele din viata de zi cu zi si cele pe care societatea in care traim ni le creeaza? Cum putem gandi ALTFEL, face ALTFEL lucrurile? Prin educatie. Si cum educatia incepe de la varste foarte mici, nici educatia creativitatii nu ar trebui sa inceapa mai tarziu.

Putem incepe educatia creativa a copiilor prin a ....filosofa impreuna cu ei. Desi unii cred ca filosofia este apanajul celor mari, ideile pot fi formulate si discutate intr-o maniera accesibila impreuna cu copiii inca de la varste foarte mici. Vom fi surprinsi sa descoperim cat sunt de originali si maturi! Si asta pentru ca ei gandesc liber, fara constrangerile si barierile impuse de conventii, fara cliseele si ochelarii date de prejudecati. Da, copiii spun lucruri „trasnite”, insa pe langa parte amuzanta, vom descoperi originalitatea modului de gandire alimentata de curiozitate si imaginatie. „De ce avem doar doua maini?”, „De ce nu plutim?”, „De unde vin copiii?”, „De ce nu avem pene?”, „Ce e Pamantul?”, „De unde venim?”, „Dumnezeu stie toate limbile pamantului?” etc. Invatandu-i sa gandeasca altfel, sa-si puna intrebari, sa-si dea cat mai multe raspunsuri nu facem altceva decat sa le dezvoltam creativitatea, dar si increderea in sine.

Citeste si:
Cum să ai mai multă încredere în tine și în viitorul tău
Cum să ai mai multă încredere...

Iata cateva jocuri pe care le puteti realiza cu copiii dumneavoastra pentru a le incuraja creativitatea:

* Ce vezi in imagine? Desene fara sfarsit

Ce dezvoltam?

- incurajam imaginatia;
- dezvoltam abilitatile de gandire divergenta;
-intelegem faptul ca aceeasi imagine poate fi vazuta in mod diferit.

Cum?

Desenati ceva ambiguu si rugati copilul sa spuna ce vede in acea imagine desenata; puteti si dumneavoastra sa descrieti imaginea;

Realizati jocul mazgaliturilor: dati copilului cate o foaie de hartie si un creion si rugati-l sa deseneze o forma nedefinita; desenati si dumneavoastra una, apoi prezentati fiecare desenul realizat. Puteti, apoi, sa realizati jocul „Desene fara sfarsit”: trasati o linie sau o forma oarecare si rugati sa continue desenul asa cum doreste, apoi continuati si dumneavoastra desenul, si tot asa pana se finalizeaza desenul. De fiecare data, copilul si dumneavoastra spuneti ce vedeti in imagine.

Scoateti in evidenta faptul ca, desi vedem acelasi lucru, fiecare avem alta opinie/idee/parere; discutati faptul ca pentru un singur lucru putem avea mai multe idei; evidentiati faptul ca nu exista idei bune si idei rele (pentru incurajarea imaginatiei).


Foto int 1: Baimieng / Shutterstock.com; Foto int 2: michaeljung /Shuttterstock.com


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri