“Eu nu o sa fac niciodata avort”, spunea Lidia in timp ce accentua inciudata fiecare cuvant. Lidia este dovada vie si plina de viata a unui avort nereusit. Mama ei a fost programata genetic sa dea nastere unor gemeni, iar mana medicului insarcinata sa-si duca la bun sfarsit misiunea a fost sortita sa rateze. Nimeni nu a stiut ca in acel corp de mama incepeau sa se dezvolte doua inimi, nu una. Nici pomeneala de aparatura moderna, programata stiintific sa observe doua corpuri si doua inimi de copil. Nu exista in urma cu 30 de ani, intr-un colt aflat departe de lumea dezlantuita si "civilizata".
Medicul amator si-a indeplinit sarcina cu oarecare profesionalism. Peste 2 luni insa, burtica mamei incepuse sa devina vizibila. Medicul efectuase o singura intrerupere de viata, fara sa aiba habar ca mai exista inca o viata. Dumnezeu sau vreo alta mare forta, sansa, destinul, incapacitatea medicului, vremurile care condamnau astfel de gesturi au hotarat insa altfel. Lidia a fost sortita sa se nasca si sa traiasca. Si si-a promis ca indiferent de sa nu faca niciodata o intrerupere de viata. “Copilul meu o sa existe, copilul meu o sa fie dorit si o sa apara pe lume intr-un moment potrivit, cand o sa-l pot iubi si cand o sa am ce-i oferi”, a tinut cu orice pret sa precizeze Lidia.
Avortul nu este un subiect tabu, este un subiect in jurul caruia ne invartim si ne sucim, insa preferam sa-l ocolim sau sa aplicam metoda fugii directe. Un subiect mult prea delicat ca sa poata fi atacat fatis... Paradoxal, intr-o societate moderna si deschisa in care se vorbeste la fel de deschis despre avantajele iubirii libere si despre posibilitatea alegerii metodelor de contraceptie si planning familial, se tace exact atunci cand ar trebui sa se vorbeasca despre avort. Nu se vorbeste decat in clipele de maxima intimitate, iar sufletul nu se deschide decat in imprejurari de maxim confort emotional sau in fata unei persoane avizate sa vindece suferintele de dupa o astfel de trauma.
Despre avort se vorbeste prea mult si prea fara rost. Se stiu prea multe despre contraceptie si totusi sarcina nedorita apare. Avortul se intampla. Si se tace. In prea multa liniste. In prea multa necunostinta de cauza. Si cand te gandesti ca aproximativ o treime din totalul nasterilor sunt sarcini neplanificate... destul de des si nedorite.
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară
Investiție în viitor: EduAct amenajează curți de școală și grădinițe în mediul rural