Anemia feripriva cu alte cuvinte anemia cauzata de resursele insuficiente de fier din organism este frecvent intalnita la gravide si la copiii mici.

Studii medicale serioase au demonstrat fara nici o umbra de indoiala ca anemia afecteaza in mod direct si in sens negativ inteligenta copilului?

Anemia feripriva cu alte cuvinte anemia cauzata de resursele insuficiente de fier din organism este frecvent intalnita la gravide si la copiii mici. Bebelusii cu anemie feripriva obtin scoruri mai mici din punctul de vedere al dezvoltarii motorii, cognitive, socio-emotionale si neurofiziologice decat cei care au un nivel normal al fierului.

Pe de alta parte, administrarea de fier si corectarea anemiei conduce la remedierea doar partiala a acestor probleme, pe termen lung.

Inteligenta unui individ este corelata cu gradul de dezvoltare si utilizare a sistemului nervos. Un individ inteligent va avea un numar mai mare de sinapse decat unul cu o inteligenta inferioara.

Fierul joaca un rol esential in formarea acestor sinapse. In primul rand, el este esential pentru formarea mielinei. Mielina este cunoscuta si ca „substanta alba”. Ea se afla in centrul creierului, si tot ea inveleste fibrele nervoase care ajung la fiecare celula din corp.

Deficitul de fier duce la o formare defectuoasa a mielinei si de asemenea, la proasta functionare a sinapselor. Cu alte cuvinte, informatia ajunge trunchiata sau nu mai ajunge deloc la creier, iar comanda pe care o da creierul nu ajunge ca atare la organele efectoare.

Aceasta tulburare de transmitere a informatiei duce la tulburari de memorie, la un numar scazut de sinapse si, in consecinta, la un nivel redus de inteligenta.

Citeste mai multe despre dezvoltarea bebelusului in Clubul Bebelusilor

Foto homepage: bebelus via Shutterstock


Vizionare placuta

Aboneaza-te la Garbo sau conecteaza-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.
In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului Legatura dintre lipsa fierului si inteligenta copilului.