Dependenta de dragoste si sex: tratamente si recuperare

12:01, 9 Ianuarie 2009 publicat în Familie

Dependenta sexuala este similara celorlalte comportamente compulsive; o intorsatura potential distructiva intr-o activiatea ce are drept scop imbunanatirea vietii. Definirea dependentei de sex depinde mai putin de comportamentul in sine si mai mult de motivatiile personale. Dependenta sexuala consta in lipsa capacitatii de a controla sau amana sentimentele sau actiunile de natura sexuala.

Dependenta de sex se dezvaluie in etape:

- Interesul: fantezii permanente in legatura cu situatii si oportunitati sexuale. Acestea pot declansa o manifestare sexuala
- Ritualizarea: o activitate sau situatie sexuala este redusa la un streotip si repetata
- Nevoia necontrolata: o implicare continua in activitati sexuale in ciuada consecintelor negative si a dorintelor de a te opri
- Disperarea: sentimentul de vina provocat de imposibiliatatea de a-ti controla comportamentul sau de a avea remuscari
- Alte probleme comportamentale, dependenta chimica si problemele alimentare

Citeste si:
Nu te mai regăsești în relația de cuplu? Iată ce ai de făcut!
Nu te mai regăsești în...

In cazul celor dependenti de dragoste, de multe ori cresterea si dezvoltarealor au fost impiedicate in copilarie. In mod similar, foarte multi din cei dependenti de dragoste afirma ca au fost abuzati sau neglijati in copilarie si se considera traumatizati sau minimalizati in cadrul acestui proces. Deseori, parintii lor sunt dependenti de sex.

Stresul este o alta cauza a comportamentului sexual compulsiv, deoarece alimenteaza nevoia celui dependent de fantezie si retragere. Nivelul de feniletamina, o substanta chimica produsa in creier care provoaca euporia generata de sentimentele de dragoste, creste odata cu atractia fata de cineva, provocand o stare crescanda de euforie si excitare. Cei dependenti de dragoste si sex pot fi pur si simplu dependenti de excitarea fizica si pshica produsa de PEA si de neurotransmitatori ce tin de stress.

Citeste si:
Drumul către tine trebuie să fie pavat cu multă grijă și dragoste....
Drumul către tine trebuie să...

Daca descoperi ca esti intr-o relatie de dependenta, vei dori sa ceri ajutor de specialitate. Consilierea specializata se adreseaza celor care se confrunta direct sau indirect cu aceasta forma de dependenta .

Depasirea compulsivitatii sexuale si a dependentei incepe prin recunoasterea faptului ca nu mai detii contolul asupra sexualitatii tale.Pentru a ajunge la acest stadiu e nevoie de o analiza profunda a sinelui si a problemelor emotionale, fizice sau financiare provocate de comportamentul tau sexual.

Tratamentul ar trebui sa includa una din urmatoarele:

- Promisiunea ca vei ramene abstinent
- Reconstruirea relatiilor
- Controlul stresului
- Autointrajutorarea


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri