Educatia pozitiva este modalitatea prin care parintii isi muta atentia de pe obiectivele pe termen scurt - vreau sa ma asculte acum, catre obiectivele pe termen lung – vreau ca, copilul meu sa devina un adult autonom, responsabil si echilibrat, cu care eu sa am o relatie calda si apropiata si peste 20 de ani.

Romania este tara in care expresiile „bataia este rupta din rai”, „copilul este pupat doar in somn” sau „unde da mama creste” nu sunt doar la nivel teoretic, astfel ca, faptul ca 63% dintre copiii romani afirma ca sunt batuti acasa de catre parintii lor atunci cand se comporta altfel decat acestia doresc sau se asteapta nu mira pe nimeni.

Chiar daca in Romania utilizarea pedepsei corporale asupra copiilor este sanctionata prin lege de aproximativ un deceniu, acest fapt nu genereaza nici pe departe asteptarea ca un parinte care isi loveste copilul sa isi piarda acest statut. Bataia este un comportament social acceptat si mostenit din generatie in generatie, chiar daca multi parinti recunosc ca, in afara unei supuneri imediate din partea copilului si de iluzia proprie ca au facut ceva pentru a corecta o problema de comportament, o asemenea reactie nu aduce altceva decat emotii negative de ambele parti. Practic, parintii se vor simti vinovati si rusinati pentru pierderea cumpatului, pentru faptul ca si-au ranit copilul, iar copilul va simti teama sau furie fata de parintele sau, precum si confuzia generata de faptul ca aceeasi mana mangaie si loveste deopotriva.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. VREAU SĂ CRESC SĂNĂTOS! Cazurile de depresie cresc dramatic la copiii cu vârsta între 11 și 14 ani și la adolescenți (Anchetă) MARELE Horoscop al Lunii Mai 2023: previziuni astrale complete pentru fiecare zodie în parte

In clipa in care se ajunge la bataie, cei mai multi parinti invoca situatiile in care comportamentul copilului devine atat de problematic, incat simt nevoia sa aplice o interventie imediata si severa. Aceasta nevoie se intemeiaza pe convingerea, pe care multi adulti o impatasesc, ca un copil invata prin suferinta cele mai importante lectii de viata – lectia respectului fata de celalalt, a supunerii fata de reguli, a onestitatii si a responsabilitatii. Doar ca, ce se pierde din vedere printr-o asemenea convingere este tocmai intelegerea cauzelor care au dus la aparitia comportamentelor problematice ale copiior si a faptului ca, de foarte multe ori, chiar prin reactiile lor, adultii mentin sau agraveaza aceste comportamente.

Ce este educatia pozitiva?

- Modalitatea prin care copiii pot fi crescuti fara apel la violenta si pedepse, in acord cu respectul pentru ei ca fiinte umane, cu nevoi de protectie, suport si iubire neconditionata.

- Educatia pozitiva nu inseamna permisivitate si indulgenta din partea parintilor, nu presupune lipsa regulilor, asteptarilor si a limitelor sau a lasa copilul sa face ce vrea si cand vrea.

- Este modalitatea prin care parintii isi muta atentia de pe obiectivele pe termen scurt - vreau sa ma asculte acum, catre obiectivele pe termen lung – vreau ca, copilul meu sa devina un adult autonom, responsabil si echilibrat, cu care eu sa am o relatie calda si apropiata si peste 20 de ani. Aceasta schimbare de focus ii ajuta pe parinti sa se gandeasca in fiecare moment: ce am facut astazi pentru a ma apropia de copilul meu? In ce fel faptul ca l-am lovit sau am tipat la el il invata pe copil sa devina autonom, responsabil, echilibrat si apropiat de mine peste 20 de ani? Prin aceasta metoda, parintii promoveaza solutiile care il invata pe copil autocontrolul si autodisciplina, pe care acesta si le va insusi chiar si atunci cand parintele nu este in preajma.

Durex România lansează SafeToPlayHub, cea mai mare campanie de educație sexuală de la noi din țară RoboWave, robotul educațional construit de echipa Națională de Robotică a României cu sprijinul companiei Wave Studio, a câștigat două campionate internaționale Inginerul silvic Sorin Ștefan Decă, numit secretar general adjunct în Ministerul Educației, timp de 6 luni

Foto: Abuz copil, Shutterstock


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri