"Parte dintre nenorocirile care pandesc un cuplu in ziua de astazi se datoreaza in mare masura confuziei dintre iubire si ceea ce Hegel a numit 'iubirea juridic-etica', casatoria adica". - Gabriel Liiceanu

Gabriel Liiceanu este unul dintre cele mai cunoscut nume ale intelectualitatii romanesti actuale. Acest text despre casatorie este extras din volumul "Scrisori catre fiul meu", aparuta la Editura Humanitas:
 

„O intreaga geografie afectiva, creata dupa capriciile memoriei, se ascunde in plicul incapator al acestei carti: scene americane, scene din Heidelberg, un dans cu urmari nebanuite, scene din casa copilariei, adresa mitica „Dr. Lister 69", flash-uri din anii ’50 si fleacurile vietii de zi cu zi. Dar si gandurile abstracte, sistematizate, care se datoreaza „riscului de a avea un tata filozof". Din cele saisprezece scrisori se contureaza o viata si un cod. Sub protectia distantei si-a conventiei epistolare, Gabriel Liiceanu gaseste prilejul sa fie sincer, vulnerabil de sincer uneori, sa-si aminteasca, sa povesteasca, sa cada pe ganduri, sa se lase intrebat si sa ne raspunda. Pentru ca, acceptand pactul propus de autor, fiecare cititor se transforma in „fiul" din titlu”.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Cazurile de depresie cresc dramatic la copiii cu vârsta între 11 și 14 ani și la adolescenți (Anchetă)

Cartea Scrisori catre fiul meu, de Gabriel Liiceanu este disponibila online AICI

Iata ce ii scrie tatal, fiului, despre casatorie:

Parte dintre nenorocirile care pandesc un cuplu in ziua de astazi se datoreaza in mare masura confuziei dintre iubire si ceea ce Hegel a numit „iubirea juridic-etica”, casatoria adica. De-a lungul istoriei casatoriei, societatea a ajuns sa regleze din afara ceea ce, ca intim, ar fi pretins doar un reglaj interior.

Foto: Shutterstock.com; casatorie, sot, sotie

Casatoria, cu toate ritualurile pe care ea le implica - culminand cu ceea ce a devenit astazi o „nunta cu dar” -, este varianta ce mai nerusinata prin care ceilalti navalesc in existenta ta, contribuie material la nasterea „fericirii” tale si sfarsesc prin a-ti intra in pat. Debutand din capul locului ca afacere („darul” in bani face parte din deliciile de debut ale casniciei si induce in aceasta ideea unei trainicii pe baze materiale) cuplul face un legamant nescris cu societatea ca se va conforma exigentelor ei. (...)

Tot ceea ce trebuie facut pentru a consfinti cuplul ca atare ucide ceea ce ar fi trebuit sa se petreaca spontan si face ca energiile consumate in numele lui in viata publica sa lase loc, in intimitate, unui vid pe masura si plictisului infinit.”

Gabriel Liiceanu - Scrisori catre fiul meu Cartea poate fi achizitionata online de AICI

Foto: Shutterstock.com; casatorie, sot, sotie, act de casatorie, mire, mireasa

Iti redcomandam si:

Cele 19 Legi ale lui Murphy despre relatii si despartiri

Scrisoarea unei soacre catre viitoarele sale nurori

Cea mai amuzanta Scrisoare de Divort pe care ai citit-o vreodata

 


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri