Carte: Noaptea sexuala

12:11, 4 Noiembrie 2008 publicat în Entertainment

Laureat al premiilor Goncourt si al Academiei Franceze, nonconformistul Pascal Quignard ne propune o carte paradoxala si incitanta, un album in care erotismul este potentat de eruditie. "Noaptea sexuala" este de fapt noaptea in care se ascund cele mai inavuabile fantasme, imaginile originare obsesive ("scene primitive", le numeste autorul) care au populat viata nocturna a umanitatii.

Un album indraznet si seducator, in care erotismul imaginilor reverbereaza in splendidul eseu al lui Pascal Quignard. Un album cu pagini negre ca intunericul, spune autorul. Noi, cititorii, am spune mai degraba ca o caseta de bijuterii captusita cu o somptuoasa catifea neagra, pe care straluceste albul literelor si al trupurilor dezvelite.

Laureat al premiilor Goncourt si al Academiei Franceze, nonconformistul Pascal Quignard ne propune o carte paradoxala si incitanta, un album in care erotismul este potentat de eruditie.

Paginile acestei carti vorbesc despre noaptea in care se ascund cele mai inavuabile fantasme, imaginile originare obsesive ("scene primitive", le numeste autorul) care au populat viata nocturna a umanitatii.

Citeste si:
Sfaturi pentru a evita un stil de viață monoton
Sfaturi pentru a evita un...

De la primele reprezentari ale acuplarilor rituale din grotele preistorice la imaginile socante ale artei moderne, trecand prin frivolele scene de budoar ale rococoului, prin gravurile explicite ale Renasterii sau prin rafinatele stampe japoneze, aflate in mari muzee si in colectii particulare pana de curand ramase ascunse ochilor publicului, albumul-eseu Noaptea sexuala dezvaluie visul tainic, la hotarul dintre placere si fascinatie tematoare, pe care il intrezareste, in clipele abisale, fiecare dintre noi.

Autor: Pascal Quignard

Citeste si:
Activități pentru a sărbători femeile din viața ta în această lună
Activități pentru a sărbători...

Traducere de Vlad Russo

Editura Humanitas


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri