Mihail Bulgakov a fost un scriitor rus, cunoscut mai ales pentru opera "Maestrul si Margareta" considerata de Times drept una din capodoperele secolului XX si ale literaturii ruse. Mihail Bulgakov s-a nascut in Kiev, in anul 1891.

La sfarsitul anului 1926, proza lui a fost intrerupta de cenzura, iar urmatoarea lui carte nu a mai putut fi publicata timp de un deceniu, care era doar o autobiografie a lui Moliere. El a inceput sa lucreze la cea care a devenit cea mai cunoscuta lucrare a sa, "Master and Margarita", in anul 1928, dar nu a incercat sa o publice, ascunzand-o in sertarul de la biroul sau. De asemenea, a incercat sa scrie romanul din nou din amintiri, dupa ce o ciorna a fost arsa.

Apoi, Mikhail s-a axat mai mult pe scrisul teatral, "Cabal of the Hypocrites of 1929", o dramatizare a vietii lui Moliere, care inca mai este reprezentata pe scena Teatrului de Arta din Moscova, desi la acea vreme a fost anulat dupa 7 reprezentari. Pana la sfarsitul anului 1929, si acest domeniu a fost inchis pentru el, din cauza satirizarii regimului sovietic, iar din disperare a scris guvernarii pentru a obtine permisiunea de a emigra (fratii lui deja fugisera la Paris cu Armata Alba in timpul revolutiei).

Stalin in persoana l-a sunat pe Bulgakov, iar ca favoare pentru autorul "Days of the Turbins", lucrarile lui Mikhail au ajuns prima data intr-un teatru mic de la Moscova, apoi in Teatrul de Arta din Moscova. Totusi, tot ceea ce a scris nu a fost reprezentate, iar el a dorit in continuare sa-si vada fratii , asa ca in anii 1930 a solicitat emigrarea in mod repetat, insa toate scrisorile lui au ramas fara raspuns.

In anul 1931, Bulgakov s-a casatorit pentru a treia oara, si anume cu Yelena Shilovskaya, care a devenit inspiratia lui pentru personajul Margareta din "The Master and Margarita". El a continuat sa scrie piese de teatru, povesti, lucrari critice si traduceri in timpul ultimilor 10 ani ai vietii lui. De asemenea, a lucrat la romanul sau "The Master and Margarita", iar in acest timp nu a avut nimic publicat, cu multe reprezentari ale pieselor lui de teatru anulate in ultimul minut.

Mikhail Bulgakov a murit pe data de 10 martie 1940 din cauza aceleiasi afectiuni la rinichi, nefroscleroza, de care a suferit si tatal sau.

Informatii oferite de books-express.ro

Foto fr, main si interior: Wikipedia


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri