Jane Austen a fost o romanciera ale carei lucrari de fictiune romantica au ajutat-o sa devina una din cele mai citite autoare de literatura engleza, cunoscuta pentru realismul ei si comentariile intepatoare in legatura cu societatea.

Dupa moartea tatalui lui sau in 1805, Jane, sora Cassandra si mama ei s-au mutat de mai multe ori pana s-au stabilit definitiv in Chawton, langa Seventon.

Fratele lui Jane, Henry, a ajutat-o sa negocieze cu o editura, iar primul ei roman, "Sense and Sensibility" a aparut in 1811. Urmatorul roman, "Pride and Prejudice", pe care ea l-a descris ca fiind "copilul ei drag", a primit multe pareri pozitive din partea criticilor. "Mansfield Park" a fost publicat in 1814, fiind urmat de "Emma" in 1816. "Emma" a fost dedicat printului regent, un admirator al operelor ei.

La inceputul anului 1817, Jane a observat un declin al sanatatii ei, insa l-a ignorat in favoarea continuarii scrisului. Fiind foarte preocupata, sanatatea ei s-a agravat foarte repede, iar in luna mai a anului 1817, fratele ei Henry si sora ei Cassandra au incercat sa ii gaseasca un ajutor medical pentru o afectiune care nu avea leac la vremea aceea. Pentru a fi tratata a fost dusa la Winchester, insa a murit acolo pe data de 18 iulie 1817. Dupa moartea ei au mai fost publicate doua romane, "Persuasion" si "Northanger Abbey", iar un alt roman a ramas neterminat.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Designerul Diana Nicolaie debutează pe scena artistică cu o expoziție ieșită din tipare, curatoriată de Ioana Ciocan

Operele ei i-au adus putina faima personala si a avut un numar mic de recenzii favorabile in timpul vietii, insa, publicarea cartii "A Memoir of Jane Austen" de catre nepotul ei a facut-o cunoscuta unui public mai larg, iar abia in anii 1940 a fost acceptata drept o scriitoare britanica de mare valoare.

Informatii oferite de www.Books-Express.ro; Foto fr, main si interior: Wikipedia


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri