20 Mai 2024 publicat în Cultura 2 share-uri

Într-o lume dominată de conflicte și războaie, o femeie curajoasă și vizionară a reușit să schimbe cursul istoriei. Bertha Sophie Felicita von Suttner, cunoscută și sub numele de baroneasa Bertha von Suttner, a fost prima femeie care a câștigat Premiul Nobel pentru Pace în anul 1905. Dar povestea ei nu se oprește aici; ea a fost mult mai mult decât o simplă laureată a acestui prestigios premiu.

O viață de activism și o viziune pacifistă

Bertha von Suttner s-a născut pe 9 iunie 1843 la Palatul Kinský din districtul Obecní dvůr al Pragăi. Părinții ei au fost generalul austriac Franz Michael de Paula Josef Graf Kinsky von Wchinitz und Tettau (1769–1843) și tânăra sa soție Sophie Wilhelmine von Körner (1815–1884), care era cu aproape cincizeci de ani mai tânără decât el. Tatăl ei era membru al ilustrei Casa Kinsky, descendent al contelui Wilhelm Kinsky (1574–1634). Mama Berthei provenea dintr-o familie de nobili fără titlu, fiind fiica camaradului soțului ei, Joseph von Körner, un căpitan de cavalerie în Armata Imperială. Prin mama ei, Bertha era de asemenea înrudită cu Theodor Körner, Edler von Siegringen, nepotul poetului cu același nume, care a devenit ulterior al patrulea președinte al Austriei.

Bertha a avut o relație apropiată cu inventatorul Alfred Nobel, cel care a instituit Premiile Nobel. Ea l-a influențat să includă și un premiu pentru pace în testamentul său. Astfel, Premiul Nobel pentru Pace a devenit o realitate, iar Bertha von Suttner a fost recunoscută pentru contribuția sa esențială.

Un roman anti-război și impactul său

Bertha von Suttner a fost o figură emblematică în mișcarea pentru pace la sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului al XX-lea, punându-și amprenta asupra istoriei prin activismul ei pacifist și determinarea de a promova înțelegerea și dezarmarea internațională. Începând cu publicarea romanului ei pacifist "Die Waffen nieder!" (Lăsați Armele!) în 1889, Suttner a devenit una dintre figurile de frunte ale mișcării pentru pace din Austria și din întreaga lume.

Romanul ei, "Die Waffen nieder!", a devenit un manifest pentru dezarmare și reconciliere, fiind publicat în 37 de ediții și tradus în 12 limbi. Acesta a deschis calea către o carieră dedicată promovării păcii, iar Bertha von Suttner a devenit cunoscută ca redactor al revistei pacifiste internaționale "Die Waffen nieder!", numită după cartea ei, între anii 1892 și 1899.

Prima femeie laureată a premiului Nobel

În calitate de președintă a Societății Austriece pentru Pace și ca fondatoare a Societății Germane pentru Pace, Suttner a militat pentru stabilirea unui cadru internațional care să promoveze pacea și să prevină conflictele armate. Ea a participat la evenimente importante precum Fondarea Uniunii Interparlamentare și Convenția de la Haga din 1899, unde a pledat pentru instituirea unei Curți Internaționale de Justiție.

Un moment crucial în viața lui Suttner a fost primirea Premiului Nobel pentru Pace în 1905, alături de colegul ei Tobias Asser, pentru contribuția lor la dezvoltarea unui ordin internațional bazat pe pace în loc de război. Această recunoaștere a consfințit rolul ei de lider în mișcarea pentru pace și a adus o mai mare atenție asupra cauzelor pe care le-a susținut.

În anii care au urmat, Bertha von Suttner a continuat să lupte pentru dezarmare și pentru prevenirea conflictelor internaționale. Ea a participat la Conferința de Pace de la Haga din 1907, fiind singura femeie prezentă la eveniment. Cu toate acestea, ea a fost critică față de abordarea conferinței și a avertizat asupra iminenței unui război.

Pacifismul lui Suttner a fost influențat de ideile unor gânditori precum Immanuel Kant, Leo Tolstoy și Charles Darwin, concepând pacea ca fiind un drept natural și necesar în contextul evoluției istoriei umane. Ea a fost admirată pentru talentul ei jurnalistic și pentru capacitatea de a influența opinia publică în favoarea păcii și a reconcilierii internaționale.

Chiar și după moartea ei în 1914, moștenirea lui Bertha von Suttner a continuat să inspire generații de activiști pentru pace și să promoveze ideea că pacea este posibilă prin dialog și cooperare internațională. Prin viața și munca ei, Suttner a demonstrat că un singur individ poate avea un impact semnificativ în lupta pentru pace și pentru evitarea conflictelor armate.

Moștenirea ei veșnică

Bertha von Suttner a fost o feministă, o pionieră și o vizionară. Ea a deschis calea pentru alte femei să urmeze și să lupte pentru pace și dreptate. Astăzi, când ne gândim la Premiul Nobel pentru Pace, trebuie să ne amintim de Bertha von Suttner și de curajul ei de a schimba lumea.

În total, inclusiv cu anul 2013, Premiul Nobel a fost acordat pentru 44 de femei diferite. Bertha von Suttner rămâne o inspirație pentru toți cei care cred în puterea păcii și a dialogului.

Sursa foto: Bertil Jonsson / shutterstock


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri