20 Martie 2023 publicat în Cultura 41 share-uri

Cărțile îți oferă un spațiu minunat de refugiu, îți aduce soluții printre rânduri și îți alină sufletul, îți dau speranță și îți dezvoltă imaginația. Cu o carte poți călători oriunde în lume și în orice timpuri. Cărțile au puteri magice! Vă invităm să descoperiți câteva cărți fascinante, pe care fiecare femeie ar trebui să le citească.

Clopotul de sticlă – Sylvia Plath

Cartea poate fi comandată de aici.

Un roman ce a reprezentat pentru tinerii anilor ’70 ceea ce era De veghe în lanul de secară pentru tinerii zbuciumatilor ani ’50.

Mănâncă, roagă-te, iubește, Elizabeth Gilbert

Cartea poate fi comandată de aici.

Publicată în SUA în 2006, Eat, Pray, Love a fost timp de peste un an Numărul 1 pe lista celor mai bine vândute cărţi nonfiction a publicaţiei New York Times, Număzui 1 pe lista Booksense Paperback Nonfiction a Asociaţiei Librarilor Americani, a fast prezentată de Oprah Winfrey în celebrul ei show, stă la baza unui film cu Julia Roberts, are traduceri în 30 de limbi, s-a vândut în 10 milioane de exemplare.

Nu ştiu să existe acum pe piaţă un scriitor pe care să-l citeşti cu mai multă plăcere ca pe Gilbert... Combustibilul textului lui Gilbert este un ames-tec de inteligenţă, spirit şi exuberanţă colocvială practic irezistibilă... - Jennifer Egan

O carte de memorii atrăgătoare, inteligentă şi amuzantă. - Lev Grossman

Felul ironic, lipsit de reticenţe în care Gilbert îşi povesteşte extraordinara ei călătorie îl face până şi pe cel mai cinic cititor să viseze la ziva în care îl va găsi pe Dumnezeu în străfundul unei peşteri din India sau, cine ştie, într-o felie transcendentă de pizza. - Erika Schikel„Femei care aleargă cu lupii. Povești și mituri ale arhetipului femeii sălbatice” de Clarissa Pinkola Estes

Dineurile Mondene: Manual de Supraviețuire

Cartea poate fi comandată de aici.

Ca să te destinzi la o cină între prieteni, nu ai neapărată nevoie de filozofie, dar - vom vedea de ce - ea este mereu prezentă. Rămâne doar să o adaptăm cât mai bine la situația respectivă. Tot așa, e greu să plasăm știința între pară și brânză. Decât să încarce atmosfera cu Aristotel, cu Schopenhauer și cu teorema lui Godel, autorii acestui indispensabil manual preferă să introducă metafizica în aperitiv, să elogieze porno-etica în timpul fripturii și să refuze desertul sub pretextul că este epicurian. În trecere l-ați putea lăsa masca pe vecinul din dreapta ("Câinele meu este situationist. Ce să fac?") și o veți lăsa intezisa pe vecina din stânga: "Sunteți cumva carbon neutral, domnișoară?" Nu vă asigurăm că veți fi invitat și data viitoare.

Drumul către ține însuți de Scott Peck

Cartea poate fi cumpărată de aici.

Cartea lui M. Scott Peck, medic psihiatru cu o îndelungată experiență în psihoterapie, vorbește despre lucruri fundamentale legate de evoluția umanității actuale: gândire, conștiință (sau stare de conștientă), cunoaștere și evoluție spirituală, alegeri făcute în viața personală sau într-un cadru organizat (instituție, societate), dar și despre „știința“ lui Dumnezeu. Om de știință el însuși, autorul caută, în această carte, să înțeleagă misterele Creației, ființa umană ca parte a acesteia, calea spre credință și spre păstrarea ei.

Caracterul rațional al cărțîi — convingerea implicită a autorului că omului îi sunt necesare într-un anumit stadiu „dovezile“ — nu știrbește cu nimic transcendența subiectului acestei lucrări: căutarea lui Dumnezeu în toate manifestările conștiinței umane, pornind de la gândire și ajungând la etapele evoluției spirituale care stau în fața omului, aflat astăzi în epoca rațiunii. Speranța lui M. Scott Peck, așa cum reiese din această carte, este că următoarea epoca să fie una a integrării, care să cuprindă adevărul decantat din eforturile de cunoaștere de până acum, dar și căi noi de percepție superioară, izvorâte din apartenența omului la o lume divină.

Ce zic bărbaţii, ce înţeleg femeile. Cum să depăşiţi problemele de comunicare de Linda Papadopoulos

Cartea poate fi comandată de aici.

Linda Papadopoulos, psiholog specializat în terapie cognitiv-comportamentală, pune într-o lumină nouă o chestiune veche de când lumea, care afectează o mare parte dintre femei și bărbați: problemele de comunicare dintre aceste două tabere, în funcție de faza în care se află relația lor: prima întâlnire, momentul în care se creează intimitatea fizică, temuta clipă în care facem cunoștință cu părinții celuilalt și traiul în doi, după căsătorie.

Sunt bine! Un ghid de mare ajutor pentru primele 100 de zile de după despărţire de Mandana Hoveyda

Cartea poate fi cumpărată de aici.

O cărticică plină de umor și în același timp un ghid practic, însoțit de ilustrații amuzante și sugestive, dedicat tuturor fetelor și femeilor care trebuie să facă față despărțirii de iubitul lor.

Cartea conține sfaturi pentru primele 100 de zile de după despărțire, fiecare zi fiind văzută într-o lumină comică, ca o etapă a procesului de recuperare.

Femei care aleargă cu lupii. Povești și mituri ale arhetipului femeii sălbatice - Clarissa Pinkola Estes

Cartea poate fi comandată de aici.

În fiecare femeie se ascunde o creatură puternică, înzestrată cu instincte bune, pasionată, creativă și înțeleaptă. Adesea, însă, cultura și societatea au sufocat această „Femeie sălbatică”, au redus-o la tăcere, încercând cu obstinație să o „civilizeze", forțând-o să-și asume roluri rigide, care-i înăbușă elanurile. Psihanalistă și povestitoare, fascinată de mituri și legende, Clarissa Pinkola Estes ne invită să recuperăm această parte adânc îngropată în noi, vibrantă, generoasă, plină și dătătoare de viață. Prin săpături psihoarheologice în ruinele subpamanteanului feminin și făcând apel la vechi tradiții, mituri și povești, ea ne deschide drumul și ne arată că stă în puterea fiecăreia să regăsească, înăuntrul său, „Femeia Sălbatică”.

„Îi sunt recunoscătoare acestei cărți și Clarissei Pinkola Estes. Lucrarea îi arată cititorului ce minunat este să ai curaj și să fii femeie. ” - Maya Angelou, scritoare și poetă

„O carte absolut unică... O efervescentă și încântătoare proză... Va deveni cu certitudine o Biblie a femeilor dornice să înfăptuiască lucrarea profundă. Este o hartă a tuturor capcanelor, obișnuite sau groaznic de neașteptate, pe care le întâlnește o femeie pe drumul înapoi la sinele său instinctual. ” - Los Angeles Times

„O lucrare profund spirituală. Onorează ceea ce este neîmblânzit la o femeie, tenacitatea ei, inteligența. Venerează sufletul feminin. ” - The Washington Post Book World

Sursa foto articol: Girts Ragelis/ shutterstock.com


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri