12:02, 3 Februarie 2014 publicat în Cultura

In anul 1915, la varsta de 36 de ani, Einstein locuia la Berlin, in timp ce sotia lui instrinata, Mileva si cei doi fii, Han Albert Einstein si Eduard „Tete” Einstein, locuiau in Zurich. In data de 4 noiembrie a acelui an, dupa ce Einstein abia sfarsise capodopera sa care l-a catapultat inspre o faimana istorica – Teoria generala a relativitatii, i-a scris o scrisoare plina de iubire, fiului sau de 11 ani, Hans Albert.

Dragul meu Albert,

Ieri am primit scrisoarea draga de la tine si am fost foarte fericit. Imi era teama ca nu imi vei mai scrie niciodata. Mi-ai spus, atunci cand am fost la Zurich, ca te simti ciudat din cauza venirii mele. De aceea cred ca ne-am putea reuni mai bine, in alt loc, unde nimeni nu poate sa ne stanjeneasca confortul. Oricum, voi face tot posibilul ca in fiecare an sa petrecem o luna impreuna, pentru ca tu sa vezi ca ai un tata care este mandru de tine si care te iubeste.

De asemenea, poti sa inveti o multime de lucruri frumoase si interesante de la mine, ceva ce altcineva nu iti poate oferi cu aceeasi usurinta. Ceea ce am obtinut prin asemenea munca istovitoare nu ar trebui sa fie doar pentru straini, ci mai ales pentru baietii mei. Zilele acestea am dus la sfarsit una dintre cele mai frumoase lucrari ale vietii mele; cand vei mai creste, am sa iti povestesc.

Citeste si:
Classix in Art: apel de proiecte pentru susținerea artiștilor...
Classix in Art: apel de...

Ma bucur sa aflu ca iti place sa canti la pian. Aceasta si tamplaria, sunt in opinia mea, cele mai bune alegeri la varsta ta, mai bune chiar decat scoala. Pentru ca aceste (n.r pasiuni) i se potrivesc unui tanar ca tine. Interpreteaza la pian, acele piese care iti fac cel mai mult placere, chiar daca profesorul nu ti le preda. Aceasta este calea de a invata cea mai usoara, atunci cand faci ceva cu asa o placere incat nu simti cum trece timpul. Sunt uneori asa de prins de munca mea, incat uit de masa de pranz…

Fii alturi de Tete pe care il sarut,

Citeste si:
Scrisoare deschisă a Directorului executiv UNICEF: Cinci lecții pe...
Scrisoare deschisă a...

Tata

Salutari mamei.

***

Einstein a avut alaturi Mileva Marić doi fii si o fiica (a carei soarta a ramas necunoscuta). Cei doi s-au casatorit in anul 1903, iar in anul 1904 s-a nascut in Berna – Elvetia, primul lor fiu Hans Albert Einstein, caruia ii este adresata aceasta scrisoare. Cel de-al doilea fiu, Eduard, s-a nascut in Zurich in anul 1910. In anul 1914, Einstein s-a mutat la Berlin, in timp ce sotia sa a ramas la Zurich, impreuna cu cei doi fii. Cei doi au divortat in anul 1919, dupa 5 ani de zile de separare. Informatii via Wikipedia.


Articol dupa o idee originala de www.brainpickings.org

Foto homepage: Shutterstock.com, Albert Einstein


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri