2 Mai 2013 publicat în Cultura 148 share-uri

'Cina cea de Taina', picatata de Leonardo da Vinci este una dintre cele mai celebre opera de arta din intreaga lume. Astazi, in Joia Mare, este momentul prielnic sa intram putin in istoria acestei picturi fascinante.

Joia Mare este sarbatoarea crestina, care cade in joia de dinainte de Paste. In aceasta zi se comemoreaza Cina cea de Taina a lui Iisus cu Apostolii asa cum este descris in Evanghelie. Iata de ce astazi, e un moment deosebit pentru a aminti una dintre cele mai celebre opere picturale din lume - "Cina cea de Taina" a lui Leonardo da Vinci. Este o opera care continua sa ne fascineze. A fost copiata, reprodusa, se afla probabil in foarte multe case, ca o copie; a fost sursa de inspiratie pentru operele altor artisti, a fost parodiata - tocmai de aceea, "Cina cea de Taina" este cu adevarat o opera remarcabila, creatia unui mare geniu: Leonardo Da Vinci.

Om de spirit universal, in acelasi timp artist, om de stiinta si inventator, Leonardo incarneaza spiritul universalist al Renasterii si ramane unul dintre oamenii cei mai importanti din acea epoca. Aportul sau deschizator de drumuri in artele plastice si forta lui de anticipare, neegalata vreodata in intreaga desfasurare istorica a stiintei, sunt caracteristice uriasei sale personalitsti, de care a fost permanent constient. Leonardo a scris in insemnarile sale, cu un an inaintea mortii, cuvintele cu vibratie de bronz: Io continuerò („Voi dainui”). - Wikipedia

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Împreună în arte și simțiri Lavazza lansează capsulele Qualità Rossa, neutre din punct de vedere al emisiilor de carbon și compatibile cu aparatele de cafea Nespresso Original A contat cine a zbierat mai tare

Iar da Vinci dainuie, operele sale continuand sa ne fascineze si astazi...

"Cina cea de Taina" este o fresaca de dimensiuni mari – 460 cm × 880 cm, pictata pe unul din peretii manastirii Santa Maria delle Grazie din Milano, Italia. Pictura a fost realizata cam in perioada 1492/1494 – 1498 si este considerata o opera geniala incarcata de o forta narativa unica si un efect iluzoriu pictural, unic.

Ultima Cina a fost realizata pe unul dintre peretii salii de mese a manastirii Santa Maria delle Grazie si a fost comisionata de catre Lodovico Sforza, duce de Milano si membru al unei importante familii nobiliare din acele vremuri.

Imagine: Wikipedia

Pentru a realiza aceasta lucrare, da Vinci nu a folosit tehnica obisnuita a frescei, pictand-o pe un perete uscat. Din nefericire, din cauza acestei alegeri, pictura a inceput sa se deterioreze curand dupa ce a fost pictata, motiv pentru care deseori este supusa lucrarilor de restaurare. Totusi, lucrarea este incarcata de foarte mult misticism. Este si opera care l-a inspirat pe Dan Brown sa scrie best-sellerul "Codul lui Da Vinci".

Sweeteria deschide prima cofetărie - ciocolaterie fără zahăr din România în Destiny Park Trei autori români de top în portofoliul Editurii CUANTIC!

In Cina cea de Taina, Leonardo a ilustrat momentul cand Iisus Hristos le dezvaluie apostolilor ca unul dintre ei ii va trada. Efectul afirmatiei sale naste un raspuns vizibil, sub forma unui val coplesitor de emotie, care i-a cuprins pe apostoli.

Este ceea ce Leonardo numea „miscarea mintii”. In ciuda reactiei dramatice a apostolilor, scena exprima si o anume ordine. Capul lui Hristos se afla in centrul compozitiei, incadrat de o deschizatura arhitecturala.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri