In vremuri tulburi, avem nevoie de genialitatea maestrului Caragiale ca sa ne mai descretim fruntile, credem noi. Este incredibil ca dupa atata timp, multe lucruri au ramas neschimbate, ca inca mai avem foarte mult de invatat de la marii nostri ganditori. Descopera 21 citate si replici celebre de I.L. Caragiale care se potrivesc si vremurilor de azi.

Ca un preambul la citatele din I.L. Caragiale ce vor urma, va recomandam si spectacolul de teatru-dans realizat de cate coregraful roman Gici Caciuleanu, D'ale Noastre. Prin limbaj corporal, spectacolul reconstruieste o lumea personajelor lui Caragiale, iar viata acestora pe scena ne poarta undeva intre contemporaneitate si trecut.

"Cred ca acest spectacol e una din cele mai valabile propuneri de descoperire a umorului lui Caragiale cu un ochi nou, proaspat, lipsit de incrincenare, rautate, ironie superioara", scrie Razvan Penescu in Agenda LiterNet.

Sursa foto: site-ul Teatrului National - www.tnb.ro

"Am vrut sa re-scriu pe limba mea, cea a teatrului coregrafic, ceea ce imi inspira tumultoasa lume a lui Caragiale al nostru. Nu o piesa anume, nu una sau mai multe dintre nemiloasele sale schite sau povesti, nu unul sau mai multe din acerbele sale momente, ci impresia generala pe care toate acestea la un loc mi le inspira.

Un Caragiale revizitat in ziua de azi in care absurdul Ionescian a devenit logica cotidiana. Un spectacol in care mi-am propus sa explorez aceasta lume a noastra cea de toate zilele, plina cu de-ale noastre.

Nu numai cele romanesti ci, in general, cu cele de-ale noastre: omenesti." - Gigi Caciuleanu

21 citate si replici celebre de I.L. Caragiale

1. „Prostii mor, dar prostia ramane”. - I.L Caragiale

2. „In Romania, lingusirea si hotia sunt virtuti”. – I.L. Caragiale

3. „Zi-le oameni si da-le pace!” – I.L. Caragiale

4. Calitatile si defectele omenesti sunt pretutindeni aceleasi; oamenii sunt peste tot oameni. Limba, costume, obiceiuri, apucaturi intelectuale si morale, religiuni, precum si toate celelalte rezultate ale locului unde au trait, ale imprejurarilor prin care au trecut, ii pot arata ca si cum s-ar deosebi mult cei dintr-un loc cu cei dintr-altul; ei insa, in fundul lor, pretutindeni si totdeauna sunt aceiasi. - Ion Luca Caragiale in "Despre lume, arta si neamul romanesc".

Bucurestiul de altadata...

5. Creatia:... a apuca din haosul inform elemente brute, a le topi Impreuna si a le turna Intr-o forma care sa Imbrace o viata ce se diferentiaza Intr-un chip absolut hotarat de tot ce nu este ea - aceasta este puterea naturii si a artistului. – I.L. Caragiale

6. Farfuridi (grav): Ne ducem, dar gandeste-te stimabile, ca suntem membrii aceluiasi partid... Cum ziceam adineaori amicului Branzovenescu: tradare sa fie (cu oarecare emotie) daca o cer interesele partidului, dar s-o stim si noi... De aceea eu totdeauna am repetat cu strabunii nostri, cu Mihai Bravul si Stefan cel Mare: iubesc tradarea (cu intentie), dar urasc pe tradatori... (schimband tonul, cu dezinvoltura.) Salutare, salutare, stimabile!... - Replica din piesa de teatru „O scrisoare pierduta” (1884)

7. Nae Catavencu: Industria romana este admirabila, e sublima, putem zice, dar lipseste cu desavarsire. - Replica din piesa de teatru „O scrisoare pierduta” (1884)

8. Trahanache: Esti tare, stimabile, la machiaverlacuri... - Replica din piesa de teatru „O scrisoare pierduta” (1884)

9. Catavencu (foarte ametit, impleticindu-se-n limba, dar tot Ingrasandu-si silabele): Fratilor! (toti se-ntorc si-l asculta.) Dupa lupte seculare, care au durat aproape treizeci de ani, iata visul nostru realizat! Ce eram acuma catva timp Inainte de Crimeea? Am luptat si am progresat: ieri obscuritate, azi lumina! Ieri bigotismul, azi liber-pansismul! Ieri Intristarea, azi veselia!... Iata avantajele progresului! Iata binefacerile unui sistem constitutional! - Replica din piesa de teatru „O scrisoare pierduta” (1884)


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri