21 Martie 2013 publicat în Cultura 50 share-uri

In perioada 14 martie - 30 martie 2013, spatiul de arta contemporana Aiurart din Bucuresti prezinta expozitia MOMENTUM, curatoriata de catre Olivia Nitis.

Garbo.ro a vizitat aceasta expozitie care invita la reflexie, la deconstructie si resemnificare a ideii de feminitate. Luna martie este asociata in mod superficial cu motive care nu reprezinta neaparat interesele femeilor. Astfel, MOMENTUM este o expozitie care vorbeste despre femeia de azi si despre feminitate, despre autenticitate.

“Daca forta este mai mare decat rezistenta, miscare este ceea ce va rezulta.” {John Wallis, matematician englez, Mechanica sive De Motu, Tractatus Geometricus (1670)}

Ca majoritatea actelor artistice contemporane, expozitia are si o importanta conotatie politica: proiectul Momentum reuneste lucrarile a noua artisti romani contemporani in jurul unei tematici care are o istorie semnificativa cu consecinte clasicizate la nivelul constiintei publice: 8 martie, Ziua Internationala a Femeii si asocierea lunii martie, in general, cu feminitatea si intreg bagajul sau conformist. De exemplu Conditia femeilor care sunt nevoite sa faca munca de jos in alta tara pentru a-si castiga existenta este subiectul documentarii fotografice semnate de Matei Bejenaru.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Stresul scolar la copii – sfaturi si recomandari Caria dentară – ce este și cum se tratează Durex România lansează SafeToPlayHub, cea mai mare campanie de educație sexuală de la noi din țară

Patricia Teodorescu - instalatie video 'Trandafir si fasole'

Un efect extrem de puternic il lasa si lucrarea "Copilul invizibil" a lui Valeriu Schiau, care traseaza coordonatele emotionale ale modului cum un barbat percepe o experienta feminina. La randul sau, Dan Piersinaru rememoreaza printr-o instalatie o amintire din copilarie legata de semnificatia zilei de 8 martie si presiunea sociala, in vreme ce Renée Renard mizeaza pe experienta auto-terapeutica a prelucrarii inregistrarii video a propriei histerectomii.

Imagine de la vernisaj - pe fundal sunt lucrari de Mario Ionescu

Artistii pe care Olivia Nitis i-a reunit sub aceasta formula observa si deconstruiesc realitatile sociale, relationeaza cu problematica in functie de experientele personale pentru a construi un alt tip de viziune asupra modului in care societatea ar trebui sa se raporteze nu doar la ziua de 8 martie, ci mai ales la o jumatate din populatia omenirii care poarta pe umeri prejudecati politice, economice si culturale, iar in ciuda schimbarilor dramatice din viata femeilor produse de cateva decenii la nivelul societatilor dezvoltate, tranzitia catre "altceva" se dovedeste a fi un proces lent, cu sincope si contraste. Completa depolitizare si accentuarea reductiva a celebrarii femeilor ca prezente delicate, decorative si materne reprezinta o confortabila mistificare a semnificatiilor istorice si socio-politice pe care le are sau ar trebui sa le aiba ziua de 8 martie in constiinta colectiva.

Premieră medicală: primele intervenții ortopedice de protezare a genunchiului cu proteză 3D personalizată din România Idei de cadouri memorabile pentru femei sofisticate 7 sfaturi despre spălarea corectă a fructelor și legumelor


Curatoarea Olivia Nitis (foto Mario Ionescu)

Momentum este un proiect despre recuperarea istorica si, in egala masura, despre schimbarea de sens pe care traditia si dinamica socio-politica si culturala au determinat-o in timp la nivelul mentalitatilor colective.

Organizatori: Asociatia Experimental Project si Centrul de Dezvoltare Curriculara si Studii de Gen: FILIA in parteneriat cu Spatiul de arta contemporana Aiurart
Coordonatoare de proiect: Oana Baluta si Olivia Nitis
Curatoare: Olivia Nitis

Artisti: Carmen Acsinte, Matei Bejenaru, Simona Dobrescu, Mario Ionescu, Dan Piersinaru, Renée Renard, Marilena Preda Sanc, Valeriu Schiau, Patricia Teodorescu.

I.S.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri