Octavian Paler: Pledoarie rostita de o femeie la procesul lui Don Juan

"Barbatii nu pricep decat foarte rar ca femeia este o fiinta curioasa. Nu-i place sa fie sclava decat daca isi leaga singura lanturile. Daca altcineva vrea s-o lege cu de-a sila, se revolta, sufera sau se ofileste. Nu se poate simti fericita in robie decat daca a vrut." - Paradis fara sarpe. Pledoarie rostita de o femeie la procesul lui Don Juan - Octavian Paler

Va invitam sa cititi un fragment din cartea Calomnii Mitologice de Octavian Paler si anume "Paradis fara sarpe - Pledoarie rostita de o femeie la procesul lui Don Juan". Modernitatea nu mai poate crea mituri, era de parere scriitorul. In "Calomnii mitologice", Octavian Paler creeaza niste "conferinte nerostite" si-si imagineaza procesul lui Don Juan, unul din putinele mituri ce pot fi asociate modernitatii. Este o pledoarie a unei femei la presupusul proces al lui Don Juan, o pledoarie in care ni se dezvaluie viziuni despre iubire, barbati, societate, batranete si despre FEMEIE.

"Barbatilor nu le place sa le spui in fata ce crezi despre ei. Au nevoie sa fie laudati, chiar cand nu merita, si sa li se dea impresia ca omenirea depinde de ei, chiar cand sunt niste ratati.

E mult mai usor sa admiti adevarul decat sa minti. Pentru ca numai minciuna trebuie nascocita. Adevarul nu cere decat sa-l recunosti, pe cand, ca sa minti, trebuie sa-ti bati capul, sa ai imaginatie si memorie buna, ca sa nu te incurci.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. A patra conferință Autentic va avea loc pe 30 mai 2023

Daca nu suntem curve, barbatii ne cred niste gaste visatoare care abia asteapta sa fie mintite. Si, uneori, chiar asa ne comportam, din pacate.

N-am putut iubi niciodata un barbat pe care-l simteam inferior mie. Am simtit nevoia sa admir pentru a ma darui.

Barbatii nu pricep decat foarte rar ca femeia este o fiinta curioasa. Nu-i place sa fie sclava decat daca isi leaga singura lanturile. Daca altcineva vrea s-o lege cu de-a sila, se revolta, sufera sau se ofileste. Nu se poate simti fericita in robie decat daca a vrut.

Unii ma invidiaza pentru tineretea mea. Acestora imi vine sa le strig: „Pentru Dumnezeu, sunt mai batrana decat voi, o ruina stralucitoare. Pot sa stralucesc fizic, si o fac, recunosc, din orgoliu, dar pe dinauntru sunt o ruina“. Si n-as exagera, va asigur. Ma imbrac cu grija, tin sa fiu eleganta, fiindca o femeie nefericita nu-si poate ingadui sa umble oricum. Daca vrea sa nu inspire mila, e obligata sa fie atenta cand pleaca de acasa.

(...)

Toate adulterurile au in spatele lor o mare plictiseala.

El, Don Juan, isi face loc in golul creat de ceea ce nu le oferiti voi, barbatii, femeilor.
Barbatii isi imagineaza ca femeile exista pentru a fi ei fericiti.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri