De vreo 5 ani sunt foarte anxioasa, in ultimele 8-9 luni am devenit insa agorafobica.

De vreo 5 ani sunt foarte anxioasa, in ultimele 8-9 luni am devenit insa agorafobica. Cum sa trec peste aceste stari ciudate (bineinteles ca atunci incepe tahicardia si senzatia de sufocare sau greutate la inghitire)? Psihiatrul mi-a dat xanax si cipralex, dar nu ma ajuta decat atat cat la iau- deja cum inghit un xanax senzatiile dispar- dar as vrea sa redevin cea dinainte.Sa merg peste tot insotita_Cum sa imi controlez aceste emotii?
Multumesc

Agrofobia este cea mai frecventa si mai invalidanta dintre fobii . Termenul provine din grecescul "agora" care inseamna "piata" ,asadar agrofobia prin extindera sensului initial desemneaza o o intreaga serie de termeni:frica de multime,frica de spatii marii, frica de locuri publice, frica de a iesi din casa, etc

Exista mai multe metode de a trata fobia.

Cele mai indicate metode ar fi sedintele de psihoterapie in care se pot utiliza tehnici de relaxare (metode de a respira si de a relaxa progresiv muschii, cu scopul de a elibera anxietatea simtita atunci cand se manifesta teama asociata fobiei.), combinate cu imagerie mentala, in care subiectul este confruntat cu situatia fobica pe plan imaginar.
Terapia cognitiv-comportamentala este un mod de a-ti modifica perceptia asupra elementului care provoaca fobia, astfel incat sa il privesti mai rational si sa simti mai putin acut teama. Modalitatea se bazeaza pe logica, pe sublinierea si intelegerea a ceea ce este mai probabil sa se intample decat pe ce iti este tie teama ca se va intampla.

Psiholog Iulia Florea

www.psiholife.ro


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri