Gloxinia este o planta tropicala, ce face parte din familia Gesneriaceae. Avandu-si provenienta in Brazilia, Gloxinia se inrudeste cu violeta africana si a devenit foarte populara datorita frumusetii sale aparte.

Gloxinia este o planta tropicala, ce face parte din familia Gesneriaceae. Avandu-si provenienta in Brazilia, Gloxinia se inrudeste cu violeta africana si a devenit foarte populara datorita frumusetii sale aparte.

Descriere Gloxinia

Aceasta planta

de apartament delicata prezinta flori mari, catifelate, in forma de clopotel, ale caror culoare poata varia de la alb pana la roz, rosu, violet sau chiar grena. Petalele acestora au marginile ondulate. Frunzele sunt mari, de un verde inchis, dispuse in rozeta, iar inaltimea maxima pe care o poate atinge gloxinia este de 20-25 cm.

Sol

In ceea ce priveste cultivarea sa, gloxinia necesita un sol cu pH-ul cuprins intre 5,5 si 6,5. De asemenea, solul trebuie sa fie bine drenat, preferabil, sa fie compus dintr-o parte de turba si o parte de amestesc de perlit, nisip si, eventual, vermiculit. Planta se poate fertiliza in perioada aprilie-septembrie, o data la 2-3 saptamani.

Udare

Micuta planta are nevoie de udari regulate. Dupa ce ai udat-o, asigura-te ca ai inlaturat excesul. Se recomanda ca, intre doua udari, pamantul sa fie doar usor uscat. Apa pe care o vei folosi trebuie sa fie dedurizata si calda, de preferat, sa fie la temperatura camerei. Dupa inflorire, udarea se reduce, recomandandu-se ca bulbii sa stea intr-un sol uscat pentru 2-3 luni. In momentul in care gloxinia incepe sa vegeteze, aceasta va fi transplantata intr-un sol nou si va fi udata o data sau de doua ori pe saptamana. Trebuie sa se pastreze o umiditate ridicata, un ajutor in acest sens fiind chiar umidificatorul de aer. Este absolut imperios ca frunzele plantei sa nu fie udate, acest lucru ducand la aparitia unor pete maronii.

Temperatura

Gloxinia necesita un mediu cu o temperatura cuprinsa intre 27 si 33 de grade Celsius, recomandandu-se ca diferenta dintre temperatura din timpul zilei si cea din timpul noptii sa nu fie mai mare de 10 grade. Amplaseaza planta intr-un loc cu lumina filtrata, intrucat prefera zonele estice si vestice.

Gloxinia: inmultire

Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri