Reinterpretarea barocului, venit ca o reactie impotriva minimalismului, se manifesta prin forme ovale si linii curbate si neregulate. Cu o istorie incarcata, barocul presupune, inainte de toate, opulenta si grandoare si se asociaza cu spectacolul si dramatismul. Acesta se identifica cu bogatia detaliilor si ultilizarea exagerata a miscarii.

Amenajarea unei locuinte reprezinta mai mult decat actul insusi de decorare si presupune o analiza indeaproape a detaliilor si a stilului abordat. Maniera in care decidem sa tratam un interior detine un rol important si poate influenta perceptia acestuia din urma. Desi, in ultimii ani, s-a putut observa o precadere pentru stilul minimalist, designul contemporan redescopera spectaculozitatea si somptuozitatea barocului, care se caracterizeaza prin forme si culori cat mai animate.

Reinterpretarea barocului, venit ca o reactie impotriva minimalismului, se manifesta prin forme ovale si linii curbate si neregulate. Cu o istorie incarcata, barocul presupune, inainte de toate, opulenta si grandoare si se asociaza cu spectacolul si dramatismul. Acesta se identifica cu bogatia detaliilor si ultilizarea exagerata a miscarii. Ornamentele sunt atent studiate, foarte elaborate, in vreme ce piesele de mobilier create in acest stil realizeaza compozitii complexe. Formele sunt foarte volumetrice, iar o incapere decorata in stil baroc este una animata, in care fiecare componenta prinde viata.

Piesele de mobilier sunt unele exceptionale, insufletite. Usile si sertarele sunt curbate, in vreme ce picioarele obiectelor de mobilier sunt rasucite si rotunjite sau imita forma labelor unor anumite animale. Intregul mobilier se evidentiaza prin marimea impresionanta, scaunele, fotoliile, canapelele si taburetele prezinta linii curbe, iar pernele decorative nu trebuie sa lipseasca dintrun asemenea ansamblu. Mesele sunt decorate cu blat din sticla ori din cristal, tocmai pentru a accentua atmosfera baroca. Tablourile si oglinzile au ramele impunatoare, atent sculptate. Corpurile de iluminat actuale, realizate cu influente baroce, sunt reprezentate de candelabre si sfesnice. Candelabrele moderne fac trimitere la cele din perioada barocului, insa sunt reinterpretate si imbina accente rock cu cele glam.

In ceea ce priveste paleta cromatica, trendul actual inglobeaza culori agresive, puternice, precum rosul aprins, fucsia, mov si, mai ales, pe cele metalice, accesoriile in nuante de auriu si tonuri patinate venind in completarea imaginii de ansamblu. Materialele textile ofera posibilitatea de a aborda mai multe motive, fiind bogate in imprimeuri. Este oferita, astfel, o gama larga de teme decorative, de la flori, dungi si pana la imprimeuri abstracte, participand la imaginea dinamica pe care barocul si-o propune sa o afiseze.

Venind in intampinarea nevoii de spectacol, un interior baroc este unul grandios, dar cald, in acelasi timp, rezultatul obtinut in urma alaturarii formelor fastuoase adaptandu-se oricarui tip de locuinta.

Un articol de Ana Marin


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri