Iluminatul face parte din proiectul de amenajare al unei case și este necesar să i se acorde toată atenția pentru ca la final să rezulte o atmosferă plăcută. Poate părea simplu, însă există riscul să transformi un spațiu liniștitor, într-unul obositor pentru ochi. Citește în acest articol mai multe despre greșelile frecvent întâlnite în iluminatul interior și află cum să le eviți.

1. Să nu iei în considerare funcționalitatea camerei

Multe persoane aleg luminile doar din perspectiva estetică, fără a lua în considerare dimensiunea și funcționalitatea camerei. O evaluare prealabilă a spațiului este esențială pentru a determina intensitatea și tipul de lumină necesar. Fiecare zonă a încăperii are nevoi specifice de iluminat, iar acestea nu pot fi îndeplinite fără o înțelegere corectă a spațiului.

Fiecare cameră are o anumită funcție și, prin urmare, are nevoie de un anumit tip de iluminat. Din păcate, nevoile specifice de iluminat sunt adesea ignorate. De exemplu, zona biroului necesită o lumină mai intensă pentru a facilita concentrarea, în timp ce spațiul de relaxare are nevoie de o lumină caldă și mai slabă.

De asemenea, este esențial să te familiarizezi cu cele trei tipuri de iluminat principale: ambiental, de lucru și de accent. Fiecare dintre ele are un rol specific și contribuie la funcționalitatea și estetica unei încăperi. Iluminatul ambiental asigură o lumină generală în cameră. Poți folosi o lustră, o plafonieră sau o aplică led de interior. Iluminatul de lucru te ajută să iluminezi o anumită zonă, cum ar fi blatul din bucătărie, în timp ce iluminatul de accent este utilizat pentru a evidenția anumite elemente decorative, adăugând profunzime și eleganță spațiului.

2. Să folosești în mod excesiv lumini puternice

Utilizarea luminilor puternice în interior este o practică adesea întâlnită. Încearcă să nu cazi în această capcană. În primul rând, utilizarea excesivă a luminilor puternice poate duce la oboseala ochilor și, bineînțeles, vei avea de plătit facturi mai mari la energie, fără a fi de fapt nevoie.

Un sfat practic este utilizarea variatoarelor electrice (dimmerele), care îți permit reglarea intensității luminoase în funcție de nevoi. Mai poți folosi și senzori de mișcare, care detectează, de exemplu când ai pășit pe hol, moment în care lumina se aprinde automat. În felul acesta menții un nivel de lumină confortabil și contribui și la economisirea energiei.

Totodată, folosește sursa de lumină potrivită, adică care are putere și intensitate corespunzătoare pentru camera în cauză. De exemplu, nu folosi surse de lumină prea puternice pentru un spațiu mic. Luminile LED sunt eficiente din punct de vedere energetic și blânde pentru ochi. În plus, găsești o gamă largă de culori, de la lumina albă caldă la cea rece.

3. Să nu iei în considerare temperatura culorii

Temperatura culorii, măsurată în grade Kelvin (K), este un aspect fundamental al iluminatului, care din păcate este adesea neglijat. Aceasta are puterea de a influența în mod direct atmosfera unei încăperi. Lumina caldă (sub 3000K) creează o atmosferă relaxantă, ideală pentru încăperi precum dormitorul sau sufrageria. Lumina neutră (3000-5000K) este potrivită pentru activitățile zilnice, în timp ce lumina rece (peste 5000K) este perfectă pentru spații în care este necesară concentrarea, precum biroul sau bucătăria.

Temperatura culorii nu influențează doar atmosfera unei încăperi, ci și starea de bine a persoanelor. Expunerea la lumina rece în timpul zilei îmbunătățește productivitatea și starea de alertă, în timp ce lumina caldă ajută la relaxare și pregătirea pentru somn. Reține așadar că lumina caldă poate reduce stresul, în timp ce lumina rece poate crește productivitatea.

Prin urmare, alege sursele de lumină în funcție de temperatura culorii, citind de fiecare dată ce scrie pe ambalaj. De exemplu, o sursă de lumină cu o temperatură de culoare de 2700K va emite o lumină caldă, similară cu cea a unui apus de soare, în timp ce o sursă de lumină cu o temperatură de culoare de 6500K va emite o lumină rece, similară cu cea a luminii zilei.

Iluminatul interior este esențial pentru a crea o atmosferă plăcută în casă, însă așa cum ai aflat, unele greșeli afectează semnificativ acest proces. Odată cu înțelegerea principiilor de bază ale iluminatului interior și aplicarea acestora în mod creativ, vei transforma orice spațiu într-un loc plăcut, eficient energetic și adaptat nevoilor tale.

Sursa foto: Shutterstock


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri