Pentru a combate efectele tulburarilor afective sezoniere este folosita cu succes terapia cu lumina.

Atunci cand te simti obosita, prost dispusa ori lipsita de energie, te ganesti adesea ca nu te-ai odihnit bine sau pui aceste lucruri pe seama stresului. In zilele reci, te gandesti ca frigul este motivul pentru care nu iti vine sa te dai jos din pat dimineata.

Totuși, nu doar vremea iti influenteaza starea de spirit. Zilele scurte sau cele innorate, in care lumina naturala este redusa, iti scade nivelul de serotonina, hormonul fericirii, eliberata in corp. Lipsa luminii din timpul iernii este adeseori asociata cu starile de depresie sau oboseala, in care te simti lipsita de energie si motivatie si ai tendinta sa dormi mai mult ca de obicei.

De fapt, femeile sunt cele mai afectate de acest fenomen si sunt mai sensibile la schimbari. Exista si un nume pentru starea pe care o ai in zilele mohorate: tulburari afective sezoniere. Acestea sunt cauzate de conditiile meteorologice si dispar atunci cand organismul beneficiaza din plin de lumina. Acest tip de tulburari se pot manifesta in diverse feluri: aparitia depresiei, senzatia constanta de oboseala sau trezitul greu dimineata sunt cele mai comune simptome.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Cum să-ți decorezi camera de zi cu buget redus: 7 trucuri de urmat 2 aspecte de care să ții cont pentru amenajarea unui colț cu piscină în curte Descoperă cum poți avea un bronz perfect și de lungă durată - AIVI COSMETICS îți propune Lirene Perfect TAN

Pentru a combate efectele tulburarilor afective sezoniere este folosita cu succes terapia cu lumina. Ce presupune aceasta? Metoda este populara mai ales in tarile nordice, acolo unde lumina solara este insuficienta aproape jumatate de an. Luminoterapia are ca scop ameliorarea simptomelor, imbunatatirea calitatii somnului, precum si a starii afective.

De regula, terapia in cauza presupune expunerea la o lumina care o imita cat mai fidel pe cea naturala si care are ca scop refacerea functionarii optime a organismului. Un rol important il joaca iluminatul din propria locuinta. Desi este un detaliu destul de ignorat pana acum, acesta are efecte dovedite asupra starii tale de spirit si a senzatiei pe care o resimti in timpul liber.

Din fericire, au aparut si la noi sistemele inteligente de iluminat, care pot transforma complet modul in care te simti in propria ta casa. Iluminatul inteligent te poate ajuta sa creezi ambianta perfecta, dar mai ales poate fi programat astfel incat sa te trezeasca natural dimineata si sa te ajute sa fii mai plina de energie. Seara, iluminatul in tonuri calde, aurii, este benefic pentru relaxare si pentru o odihna cat mai buna in timpul noptii.

Iubirea de sine. Cum poți să te regăsești în câțiva pași simpli Durex România lansează SafeToPlayHub, cea mai mare campanie de educație sexuală de la noi din țară Pantaloni cargo de damă House: cum să-i porți în 2023

Controlarea luminii din casa ta cu ajutorul unui singur buton va schimba cu siguranta modul in care te gandesti la iluminarea incaperilor, mai ales ca iti simplifica viata atat de mult si te ajuta sa creezi o atmosfera intima si relaxanta in fiecare camera.

Cine poate face terapie cu lumina

Terapia cu lumina nu este eficienta pentru oricine. Exista insa unele masuri care cresc eficienta acesteia si te pot ajuta sa vezi cat mai rapid rezultatele. Constanta este, poate, cel mai important aspect. In general, terapia cu lumina incepe sa dea rezultate dupa trei saptamani, ceea ce inseamna ca trebuie sa gasesti o cale pentru a o integra natural in rutina ta zilnica.

Pe de alta parte, este important sa te asiguri si ca starea ta e sanatate este una optima si ca simptomele tulburarilor afective sezoniere nu anunta, de fapt, o alta problema. Unele afectiuni, precum depresia sau anxietatea, care nu se amelioreaza odata cu schimbarea sezonului, trebuie tratate de un medic specialist, inainte sa se agraveze.

Poți scăpa de celulită în mai puțin de două luni de zile Cum putem integra principiile spirituale într-o lume modernă și agitată? Câteva sfaturi simple, dar puternice 6 cauze ale sânilor lăsați: cum poate fi rezolvată această problemă estetică?

Sursă foto: Shutterstock /Copyright: Yuganov Konstantin


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri