Pentru ca identificarea stilului social personal te poate ajuta in cunoasterea de sine, dar si a celorlalti, te invitam sa descoperi caruia dintre cele patru stiluri sociale aduse in discutie de Merrill & Reid ii apartii:

Spre deosebire de Analitic care pune pret pe informatiile concrete, Expresivul se foloseste mai degraba de vorbe, idei, povesti, opinii. In momentul discursului cu interlocutorul sau, Expresivul are tendinta de a se apleca in fata si de a stabili un contact vizual direct, folosindu-se totodata de gesturi ale mainilor si inflexiuni ale vocii. Adopta o postura a corpului relaxata, iar chipul ii este insufletit. Este o persoana deschisa, iar emotiile ii pot fi citite cu usurinta. Este inclinat totusi catre indisciplina, manipulare, dramatism. Poate fi deseori impulsiv, manipulativ si egoist. Totodata, Expresivii sunt dezorganizati si dezordonati in stilul lor de lucru, preferand sa discute despre obiectivele lor in loc sa actioneze intr-un mod concret. Au capacitate de persuasiune. Se plictisesc repede si nu suporta sa fie constransi.


Stilul social al Amabilului
– Amabilul manifesta o aversiune fata de conflicte, evitand sa se angreneze in certuri. Pentru el conteaza sa fie placut si acceptat de ceilalti. Pentru Amabil, relatiile personale sunt extrem de importante, manifestand dorinta de a-i ajuta pe ceilalti. Printre nevoile sale se numara nevoia de cooperare si nevoia de securitate personala. Amabilul isi doreste sa aiba parte de aprobarea celorlalti si de aceea, de multe ori, isi va plasa propriile dorinte pe un plan secundar. Amabilul obtine rezultate profesionale mai bune atunci cand lucreaza in echipa. Reactiile sale sunt incete, iar schimbarea il scoate din zona sa de confort.

Amabilul este o persoana placuta, prietenoasa, linistita, avand respect pentru cei de alaturi. De asemenea, este saritor si iti ofera oricand ajutorul, avand insa tendinta de a deveni dependenti de ceilalti. Discursul sau este molcom, iar tonul vocii jos. Se conformeaza regulilor organizatiei din care face parte. In viziunea celorlalte stiluri sociale, Amabilii apar ca fiind nesiguri, maleabili si neindemanatici. Supusi presiunii, cedeaza si inceteaza sa isi mai sustina punctul de vedere. Intr-un colectiv, lor le revine rolul emotional. Sunt empatici si se transpun in starea celorlalti. Chiar daca urasc conflictele, au capacitatea de a le intelege si de a gasi solutia rezolvarii lor. Sunt diplomati si vor sa iasa din orice situatie cu fruntea sus. Unii Amabili sunt neiertatori daca le-ai calcat pe coada sau i-ai acuzat in mod nefondat. Tin mult la prestigiul si imaginea de sine.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri