S-a intamplat ieri. Este vorba despre Jacqui Banaszynski, o jurnalista americana care a castigat echivalentul Oscarului in Jurnalism, in anul 1988, cu un articol despre un cuplu de homosexuali bolnavi de SIDA.

De fapt, cred ca despre aceasta este vorba, despre a face cu pasiune ceva ce iti place, ceva in care crezi cu adevarat, ceva ce iti poate da senzatia ca ai un sens pe lumea asta si ca o poti schimba, ca poti sa ii indrepti pe oameni catre calea de a face ceva bun pentru comunitatea lor, pentru alti oameni. Atunci cand pui suflet in ceea ce faci este imposibil sa nu iasa un lucru de exceptie.

Jacqui a povestit mult depre articolul care i-a adus celebra distinctie Pulitzer. Este vorba despre un material scris la sfarsitul anilor ’80, cand in Statele Unite dezbaterea aprinsa se invartea in jurul libertatilor homosexualilor dar si In jurul fricii fata de o boala necrutatoare: SIDA (Centrul pentru Controlul si Preventia bolilor din SUA a identificat virusul HIV in anul 1981). In acea perioada SIDA era considerata o boala specifica homosexualilor, asa ca Jacqui Banaszynski a gasit in acel subiect povestea ce avea sa devina parte din istoria vietii ei, pentru ca i-a adus un premiu mult ravnit in aceasta bransa. Cum in acea perioada era o sustinatoare a drepturilor persoanelor minoritare, Banaszynski a scris povestea unui cuplu de homosexuali. Cei doi parteneri se imbolnavisera de SIDA si erau pe moarte… Continuau insa sa se iubeasca si sa fie legati unul de celalalt. Lovindu-se de aceasta poveste in felul in care ea a fost spusa, oameni care negau drepturile homosexualilor au inceput chiar sa isi puna intrebari sau sa empatizeze cu trairile acestor doi barbati.. Cititi aceasta poveste premiata cu Pulitzer aici.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Test de iubire: Unde îți vei întâlni sufletul pereche în funcție de zodia ta?

Aici, jurnalista povetea despre acel cuplu de gay, aratandu-i in ipostaze in care faceau fata cu demnitate, mortii iminente.

Desigur, reverberatiile acestei istorisiri le-am simtit si noi, dupa ani de zile. Au curs numeroase intrebari despre limitele pe care te provoaca sa le treci meseria de jurnalist, o meserie care te pune fata in fata cu oamenii si cu destinul lor de cele mai multe ori atat de plin de tragism, dar si de sens.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri