12:05, 12 Mai 2010 publicat în Cariera

Dede Allen, editor de film, om remarcabil, a murit la varsta de 86 de ani. Ea a facut munca de pionierat intr-un domeniu considerat a fi arta invizibila din lumea cinematografiei.

Poate ca cea mai cunoscuta realizare a lui Dede Allen este aceea din spatele filmului "Bonnie and Clyde"(1967), regizat de Arthur Penn, pentru care a si primit o nominalizare la Oscarul pentru editare de film.

Cu “Bonnie and Clyde”, Allen a reimprospatat stilul cinematografiei americane, aducand influenta franceza in mainstream-ul de peste Ocean.

Citeste si:
Cele mai bune filme ale anilor '60, '70 si '80 in 6 volume de colectie
Cele mai bune filme ale...

Editori de film precum Dede Allen raman in umbra regizorului, desi munca de a asambla bucatile unui film sau de a edita dialogurile dintre personaje, de a taia cadrele exact acolo unde trebuie si cand trebuie, presupune foarte multa creativitate. Editorii joaca un rol dinamic in procesul productiei unei pelicule si se intampla de multe ori, ca rolul lor sa fie acela de a relua procesul de regie, de a rescrie practic filmul, astfel incat acesta sa aiba o coerenta. Este ceea ce a facut Dede Allen, transformand filme de actiune in adevarate poezii in imagini.

Dede Allen a editat filme cunoscute ca “The Hustler”, “Rachel, Rachel”, “Serpico”, “Dog Day Afternoon”, “Night Moves”, “Slap Shot”, “Reds”, “The Breakfast Club” si “Henry and June”. Ea a fost de asemenea, sefa post-productiei de la Warner Bros, pentru 8 ani, in anii ’90.

Allen isi putea adapta talentul pentru un anume subiect astfel incat sa nu renunte la personalitatea sa si la ideile sale de estetica.

Era deseori considerata un “editor de performanta”. O imensa pretuire i-a fost aratata inca din timpul vietii, pentru ca este mare lucru sa stii cum sa tai si apoi sa imbini jocul actoricesc surprins pe banda de film, astfel incat sa poti crea personaje memorabile. Allen avea un asemenea dar.

Specialistii vorbesc despre aportul extraordinar pe care Dede Allen l-a adus filmului “Dog Day Afternoon” (un film clasic despre actiunea unui jaf care a luat o turnura neasteptata, regizat de catre Sidney Lumet, cu Al Pacino in zilele tineretii). Scena de inceput din acest film descrie foarte bine maniera de creatie a lui Allen. Pe muzica lui Elton John, “Amoreena”, Dede Allen aduce un adevarat tribut Brooklyn-ului anilor ’70. Este o mare doza de lirism pusa in aceste imagini, care pot fi savurate fara incetare, ca pe o forma de arta care nu va muri.


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri