Candidatii pentru posturi foarte bune, ocolesc putin adevarul obiectiv pentru a mai inflori putin CV-ul personal. De obicei, pentru un ochi format, nu ia mult identificarea acelor lucruri care nu se potrivesc in tabloul general. insa sunt si CV-uri gandite cu atentie pentru ca totul sa se potriveasca exact ca intr-un puzzle. Am aflat chiar de niste profesionisti care fac acest lucru pentru tine, contra cost. In aceste conditii sunt aplicatii care scapa filtrului si candidatii sunt chemati la interviu. Care sunt minciunile cele mai des folosite de catre candidati?

Odata cu timpurile moderne asistam la un trend in materie de limbaj: noua dialectica. Cateva exemple concrete: interogatoriu nu se mai numeste interogatoriu, ci interviu structurat care foloseste metode coercitive; manipulare se transforma in persuasiune, iar exemplele pot continua.

Despre CV-uri si oamenii care le citesc.

Personal, am observat faptul ca in cadrul departamentelor de Resurse Umane, timpul alocat studierii cu atentie a CV-urilor a crescut semnificativ. Motivul? Candidatii pentru posturi foarte bune, ocolesc putin adevarul obiectiv pentru a mai inflori putin CV-ul personal. De obicei, pentru un ochi format, nu ia mult identificarea acelor lucruri care nu se potrivesc in tabloul general. insa sunt si CV-uri gandite cu atentie pentru ca totul sa se potriveasca exact ca intr-un puzzle. Am aflat chiar de niste profesionisti care fac acest lucru pentru tine, contra cost. In aceste conditii sunt aplicatii care scapa filtrului si candidatii sunt chemati la interviu.

Lista minciunilor la interviu.

Care sunt minciunile cele mai des folosite de catre candidati? Am incercat sa fac o lista.

  • Diplomele de studiu. Acestea sunt cel mai des utilizate in strategia de obtinere a postului. Fie se inventeaza existenta anumitor diplome, fie se supraliciteaza valoarea uneia. Sunt si cazurile in care candidatul afirma ca are o diploma şi se dovedeste ca de fapt el este in curs de obtinere a ei. Faptul ca esti anul II la Litere nu te face sa fii licentiat in Filologie.
  • Manipularea datelor. Un exemplu concret: In anul 2005 s-a lucrat din 28 Ianuarie pana la 1 Martie la firma X. Apoi exista o pauza pâna in Septembrie 2006 când se angajeaza la firma Y. Pentru a se masca aceasta perioada de „inactivitate”, unii candidati spun in CV ca in anul 2005 au lucrat la firma X iar in 2006-prezent la firma Y. Mai grav este cand se inventeaza experienta, si de la firma la care suni pentru referinte ti se spune ca nu au existat raporturi de munca cu persoana mentionata.
  • Salariul precedent. In orice interviu vine partea cu „Care este salariul pe care il doresti?”. Candidatul poate uneori sa spuna ca pe ultimul loc de munca a castigat suma X, stiindu-se faptul ca daca mergi pe alt post nu mergi pe un salariu mai mic. Daca se obtine postul, in functie de marimea salariului vine reversul: asteptarile sunt mai mari. Acest lucru poate sa te ajute sau nu.
  • Pozitia precedenta. Multe firme isi atrag candidatii promitandu-le pozitii de conducere, in general Director de Vanzari. Cunosc o firma care are 14 astfel de directori, insa fiecare lucreaza pe cont propriu. A ocupa o asemenea pozitie presupune sa coordonezi o echipa. Daca un candidat va spune ca a fost Director de Imagine, intrebarea normala care i se va pune: cati oameni a coordonat?
  • Abilitatile. In CV-uri, toti au abilitati excelente de vorbire, intelegere si scriere intr-o limba de circulatie internationala. De asemenea, se stapaneste perfect calculatorul. Apoi la interviu... surpriza, intervievatorul vorbeste in limba pe care candidatul spune ca o stapaneste sau il pune sa lucreze la calculator. Candidatul are impresia in final ca nu a avut parte de o evaluare corecta si ca i-au fost impuse anumite standarde imposibil de atins.

Concluzii
Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri