Câinele este cel mai bun prieten al omului, fiind un animal foarte devotat și iubitor, mai ales cu persoanele din familie. Însă, la fel ca orice alt animal de companie, și câinele are nevoie de atenție, afecțiune, dar și de o dietă sănătoasă.

Tocmai de aceea, trebuie să te asiguri că îi oferi câinelui tău cea mai bună hrană, care să îl ajute să se dezvolte armonios. Cum poți face asta? Iată câteva sfaturi de care ar trebui să ții cont, astfel încât animalul tău de companie să se bucure de un stil de viață sănătos și de o dietă corectă.

Cum stabilești o dietă corectă pentru câinele tău

Pentru a stabili o dietă sănătoasă pentru câinele tău, este foarte important să iei în considerare stilul său de viață. În general, câinii foarte activi au nevoie de o dietă total diferită de cea a unui animal de companie care nu face foarte multă mișcare.

Obezitatea poate fi o problemă comună la câini, așa că pentru a o preveni, va fi necesar să respecți cantitățile de hrană pe care i le vei oferi animalului tău de companie, raportându-te la vârsta, dimensiunea și rasa acestuia.

Iar dacă ai un câine obez, va trebui să îi schimbi cu totul stilul de viață, astfel încât să îl ajuți să scadă în greutate și să se mențină. În paralel, va trebui să îi organizezi o dietă specială, cu un conținut cât mai scăzut de calorii, optând pentru produse speciale, dedicate animalelor cu probleme de sănătate.

Dacă vrei să îi asiguri câinelui tău o dietă corectă, ar fi indicat să optezi pentru hrană naturală, preparată din ingrediente speciale, care contribuie la menținerea sănătății animalului tău de companie. Acum există atât sortimente de hrană naturală uscată, care ajută la curățarea dinților de tartru și la fortificarea gingiilor, cât și hrană umedă, care este mult mai delicioasă.

Câinele tău are nevoie de o hrană sănătoasă, fără organisme modificate genetic, bogată în probiotice, care să îi protejeze sistemul digestiv. Așa că, atunci când alegi hrana pentru câinele tău, nu uita să verifici și lista de ingrediente. De exemplu, proteinele de origine animală sunt mai bune și mai ușor digerabile, decât cele de origine vegetală. Astfel, cu cât numărul de proteine de origine animală este mai mare, cu atât calitatea hranei va fi mai bună.

Care este cantitatea corectă de hrană pentru câinele tău

Stabilirea unei rații corecte depinde de o serie de factori individuali, cum ar fi tipul de hrană oferită: uscată, umedă, preparată acasă, sau industrial, conținutul real de calorii, greutatea câinelui tău, nivelul său de activitate fizică, dar și cantitatea de recompense și de gustări pe care animalul tău de companie o primește pe parcursul zilei. De asemenea, trebuie să ții cont și de condițiile de mediu în care câinele tău trăiește. Cantitatea de hrană oferită unui câine crescut în mediul exterior trebuie să fie mai mare decât cea pentru un câine crescut în casă.

Pe ambalajele sortimentelor de hrană pentru câini există întotdeauna un tabel cu recomandări de hrănire, așa că poți stabili rația zilnică estimată pentru câinele tău, în funcție de informațiile de acolo. Identifică factorii individuali specifici: este un exemplar activ sau sedentar, este crescut în casă sau în curte, are o greutate în limite normale, sau este obez. În funcție de aceste detalii, poți ajusta ulterior rația zilnică de hrană.

Dacă ai un câine normoponderal, cu activitate fizică intensă și este crescut în curte, îi poți crește rația zilnică de hrană cu 10%. În schimb, pentru un câine cu activitate fizică medie, poți păstra rația indicată inițial. Pentru un câine supraponderal, care stă în casă și are o activitate fizică redusă, rația estimată ar trebui să fie micșorată cu până la 10%.

Cât de des îți hrănești câinele

Numărul optim de mese ale câinelui tău depinde de o serie de factori precum vârsta, starea fiziologică și de sănătate, gradul de activitate fizică, dar și mediul în care acesta trăiește.

În general, hrănirea frecventă, cu administrarea unor cantități mici de hrană, împărțite în 3-6 mese, este recomandată pentru câinii bolnavi, puii și juniorii cu vârsta sub 6 luni, câinii utilitari, dar și câinii care sunt crescuți în exterior, mai ales în perioadele cu temperaturi extreme.

În schimb, câinii sănătoși, care nu se află în perioada de creștere și dezvoltare și care au o activitate fizică moderată, au nevoie de o singură masă pe zi. Același lucru este valabil și în cazul femelelor care nu sunt gestante, sau a celor aflate în afara perioadei de lactație.

Un câine are nevoie în medie de 10-15 minute pentru a-și consuma integral rația zilnică de mâncare, așa că trebuie să te asiguri că acesta nu mănâncă în grabă porția pe care a primit-o.

Așadar, acestea sunt lucrurile de care trebuie să ții cont dacă vrei să îi oferi câinelui tău o dietă cât mai sănătoasă. Dacă animalul tău de companie va beneficia de un stil de viață echilibrat și de o dietă corectă, acesta va fi întotdeauna energic și va avea un sistem imunitar puternic.

Foto fr si main: De la Grisha Bruev /Shutterstock


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri