Studiile ONU, EFCNI sau UNICEF la nivel international arata ca 79% dintre bebelusi sunt nascuti între 32 si 36 de saptamani, 10% intre 28-31 de saptamani, iar 11% vin pe lume la doar 28 de saptamani.

In Romania, Asociatia Unu si Unu Este prima si singura Asociatie de parinti care apara drepturile copiilor din sarcini multiple si/sau prematuri si ale familiei acestora.

Bebelusii nascuti inainte de termen sunt absolut uimitori si parintii care se afla in situatia aceasta, pot confirma acest lucru: SuperEroii chiar ne ofera lectii de viata.

Iata doar 5 motive care te pot convinge de ce sunt in stare prematurii si de ce sunt senzationali:

Foto: Shutterstock.com; bebelus, bebelus prematur, mama

Foto homepage: Shutterstock.com; bebelus prematur

1. Pana in momentul in care sunt externati, bebelusii fac niste salturi uriase in sectia de neonatologie!

Sa luam exemplu un bebelus nascut la 24-25 de saptamani, cu o greutate de 500 de grame, nefiind cel mai mic bebelus nascut vreodata. Acesta a reusit pe toata durata sederii la neonatologie sa isi creasca de 6 ori sutele de grame decat cele pe care le-a avut la nastere. Extraordinar, nu-i asa?

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. 7 motive să alegi îmbrăcăminte second hand și outlet din magazine online și offline Peste 200 de testimoniale în campania #SayNoToStigma cu ocazia Purple Day 2023 Cum să alegi componente pentru baia ta

Uimitor pentru ca nu trebuie sa uitam de problemele cu care se confrunta micutii legate de hrănire: probleme cu suptul, respirația și înghițirea. Cei mai multi se hranesc prin intermediul unor tuburi de alimentare sau tot felul de alte aparate.

2. Dezvoltarea creierului cunoaste o evolutie rapida

Dat fiind faptul ca ei se nasc inainte de termen si niciun organ nu ajunge la maturitate din punctul de vedere al dezvoltarii, nici creierul nu face vreo exceptie in aceasta situatie. Functiile lui sunt putin mai lente dar nu inseamna ca evolutia nu mai are loc, dimpotriva. Specialistii sustin ca suprafata creierului, cortexul trebuie sa se transforme dintr-un bob de cafea intr-o nuca in timpul sederii fatului in uter, insa in cazul bebelusilor nascuti inainte de termen acest lucru are loc dupa nastere. Un proces care pare imposibil si totusi este real.

Semnificația viselor: Ce înseamnă când visezi pe cineva care a murit? Este semn bun sau rău? Prietenii imaginari la copii – motiv de ingrijorare sau nu? Poți scăpa de celulită în mai puțin de două luni de zile

3. Si plamanii lor sufera transformari uluitoare

Prematurii se pot naste cu multiple complicatii ale plamanilor din cauza faptului ca nu sunt suficient de dezvoltati si se pot naste fara alveole sau fara sacii de aer absolut necesari.

„Plamanii lor sunt de fapt niste tuburi goale”, explica majoritatea medicilor neonatologi.
In 1990 s-a introdus in sistemele medicale terapia surfactanta, o metoda care a dat rezultate si care a redus semnificativ numarul deceselor care aveau loc pe fondul detreselor respiratorii ce apareau in randul bebelusilor nascuti inainte de termen.

Ce este surfactantul si de ce ii poate face bine bebelusilor prematur? Este de fapt un amestec alunecos de grasime si proteine. Substanta care tapeteza interiorul plamanilor. Surfactantul, constituit, in principal, din fosfolipide, formeaza o pelicula foarte subtire care acopera totalitatea suprafetei interioare a alveolelor pulmonare.

6 cauze ale sânilor lăsați: cum poate fi rezolvată această problemă estetică? Îngrijirea și igiena pielii fragile a bebelușului: 7 obiceiuri de evitat Smiley se mută în America. Adevăratul motiv pentru care părăsește România

Spuneam de transformari uluitoare ale plamanilor? Da. Nu vi se pare incredibil ca de la nastere si pana aproape sa fie externat de la neonatologie, bebelusii respira cu ajutorul unor aparate si in momentul in care plecam acasa cu ei respira singuri? Aici este de fapt miracolul si evolutia.

4. Bebelusii nascuti prematur recunosc vocile parintilor care au efecte miraculoase asupra lor!

Stim ca pana la 20 saptamani de gestatie, copiii pot recunoaste vocea mamei lor. De la nastere, specialistii in neonatologie ii incurajeaza pe parinti sa le vorbeasca, sa le cante, sa le spuna povesti bebelusilor internati pentru ca nu e numai linistitor dar studiile efectuate au demonstrat ca sunt ajutatoare in dezvoltarea creierului. Terapia prin muzica, cantecele de leagan interpretate de parinti pot contribui la imbunatatirea somnului, o hrana mai usoara si o stare de bine pentru un timp indelungat a bebelusilor.

De ce e bine să îmbraci haine noi de Paște. Mulți credincioși nu știu adevăratul motiv al acestei tradiții APIVITA: CREAT DE ALBINE ÎN FLORA GRECEASCĂ, DEZVOLTAT PRIN ȘTIINȚĂ 5 Măști pentru un păr mai sănătos, mai bogat și mai strălucitor

5. Bebelusii prematuri fac progrese uriase si dupa externare

Nu doar ca in timpul spitalizarii progresele sunt notabile dar dezvoltarea lor continua si dupa acest moment. Parintii sunt instruiti de catre cadrele medicale cum sa actioneze in diverse cazuri si cum sa ii ajute pe micuti intr-o dezvoltare armonioasa. In primii ani de viata pot avea evolutii fantastice, te uiti la ei si nu-ti trece prin cap ca au fost nascuti prematur.

Sursa: http://www.huffingtonpost.com/2014/11/03/preemie-facts_n_6083070.html

Un articol de Diana Gamulescu

****

Cu o experienta de peste 11 ani in domeniul relatiilor publice, Diana Gamulescu a ales calea antreprenoriatului si a infiintat o companie prin intermediul careia comercializeaza produse dedicate bebelusilor cu varste intre 0 si 6 luni. Brandul sau, Micolino.ro, se diferentiaza pe piata prin solutiile oferite parintilor care au bebelusi prematuri sau gemeni. Mai multe detalii despre afacerea sa puteti afla accesand www.micolino.ro.
5 MAI – Eclipsă de lună prin penumbră și Lună plină în Scorpion – Cât trăim, învățăm, aflăm și experimentăm. Lecția inimii ușoare! 5 cadouri pe care i le poți dărui unui bărbat din viața ta 5 Tratamente naturiste pentru problemele urinare

Incepand din octombrie 2013 Diana Gamulescu se implica si in proiecte sociale, ca memebru in Asociatiei Unu si Unu (www.unusiunu.com), organizatie neguvernamentala care deruleaza programe dedicate prematuritatii si multipletilor.
In ultimii ani Diana Gamulescu a coordonat comunicarea pentru organizatii precum Fundatia Dinu Patriciu, Nissan Romania, Goodyear Dunlop Tires Romania, Indesit Company, Piraeus Bank, Amadeau Romania etc si a gestionat cu succes proiecte care au presupus lansari de produse locale si internationale, targuri si expozitii, campanii ample de comunicare, proiecte in sectorul neguvernamental etc .


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri