In medicina naturista, marul a ocupat din timpuri stravechi un loc aparte. Proprietatile lui vindecatoare il recomandau ca leac in bolile de stomac si intestine, contra migrenelor, a bolilor de ficat si de splina.

 

Marul si pectina


Pectina este cea mai importanta substanta activa continuta in mar. Proprietatile ei benefice au determinat ca aceasta substanta sa fie extrasa din mar si folosita ca supliment si medicament.


Pectina este un zaharid care se inscrie in categoria fibrelor solubile. Pectina formeaza cu apa o masa gelatinoasa neabsorbabila, ce regleaza tranzitul intestinal si induce senzatia de satietate.

 

Pectina are actiune hipocolesterolemianta, deoarece blocheaza absorbtia intestinala a lipidelor, prin inhibarea acizilor biliari necesari absorbtiei colesterolului.

 

 

Studiile au aratat rolul important al pectinei, ca drenor biliar, avand efect benefic in combaterea dischineziei biliare si a litiazei biliare.

Un alt rol pentru care pectina este recunoscuta este efectul ei antioxidant, neutralizand radicalii liberi si toxinele intalnite in tubul digestiv.


De asemenea, s-a constatat ca un consum regulat de pectina determina scaderea nivelului zaharului din sange, de aceea consumul de mere este foarte recomandat bolnavilor de diabet zaharat.

 

Beneficiile merelor

 

Consumul de mere, se recomnda ca adjuvant in urmatoarele afectiuni:

    obezitate pentru scaderea colesterolului pentru reglarea tranzitului intestinal combaterea constipatiei cronice boli de stomac si intestine (gastrita, colita) afectiuni biliare: litiaza biliara, dischinezie biliara in diabetul zaharat tip II afectiunile hepatice pentru detoxifierea organismului ca diuretic si depurative in insuficienta renala in boli cardiovasculare astm gripa, raceala pentru cresterea imunitatii pentru afectiunile vasculare (tromboflebite, varice) deoarece reda elasticitatea peretilor vaselor de sange
     

 

sursa foto:sxc.hu