2 / 9

Andreea Molocea, cetateana care 'iubeste democratia'

Garbo.ro: De ce mergi in Piata Universitatii sa protestezi?
 

Andreea Molocea: Merg pentru ca sunt cetateana a acestui stat si am dreptul sa protestez atunci cand guverul si politicienii nu isi indeplinesc indatoririle legitimate de votul meu si al celorlalti, cand cei asemeni mie, platitori si platitoare de taxe sunt jigniti si tratati cu lipsa de respect. Sunt in Piata pentru ca sunt satula de politicieni inculti, misogini, rasisti, homofobi. Sunt in Piata pentru a le spune „politica ce o faceti nu ma reprezinta”. Sunt o voce a acestui stat si am puterea de a trage la raspundere pe cei alesi, asa ca o fac, protestand pasnic.

Garbo.ro: Ce inseamna, in opinia ta, reprezentarea politica a femeilor?


Andreea Molocea: DEX-ul spune asa: „a reprezenta reprezínt tranz. 1) A reda intr-o forma concreta; a infatisa. 2) (lucruri absente sau abstracte) A face sa apara in forma concreta (prin intermediul unui alt obiect care ii corespunde). 3) (persoane sau colectivitati) A actiona ca exponent, ca imputernicit, ca delegat; a infatisa”.

Ce ar mai fi de inteles, limba romana spune deja totul! Reprezentarea politica a femeilor ar trebui sa fie un „ceva” normal, dar cum nu este (multumiri patriarhatului!), sunt necesare studii, polemici, feministe si feministi care sa argumenteze de ce o jumatate a populatiei cu drept de vot, platitoare de taxe nu isi are interesele reprezentate. Prin urmare, da, sustin reprezentarea politica a femeilor, militez pentru ea si cred ca este un simbol al unui stat democrat.

Un stat democrat are capacitatea de a recunoaste cand anumite categorii de oameni sunt lipsite de reprezentare si creeaza parghii ca vocile lor sa fie auzite.

 

Garbo.ro: In ce mod s-ar imbunatati viata femeilor din Romania prin politici sensibile la dimensiunea de gen?


Andreea Molocea: Neacademic vorbind, cum ar putea un grup de 91% de parlamentari de gen masculin sa ma reprezinte ca femeie? Cat timp vom avea intr-o masura covarsitoare barbati la putere, ar trebui sa ne asteptam ca lucrurile care ne privesc pe noi, femeile, care privesc siguranta noastra, sa ramana neimportante, eventual sa primim niste politici si legi second-hand.

Problemele femeilor, problemele acestor cetatene sunt politice si nu sunt mai putin importante ca achizitionarea de armament! Faptul ca sunt agresata pe strada sau hartuita la locul de munca, ca sunt batuta in propria casa sau ca imi pot pierde jobul daca raman insarcinata si nu exista legi care sa ma apere eficient este o lipsa de respect al acestui stat la adresa mea, la adresa noastra!

Politica nu este imuabila, nu este ne neatins. Politica, statul suntem noi si ceea ce se intampla in Parlament ar trebui sa reflecte ce se petrece in societate. Pana acum, politicienii romani au ignorat cu desavarsire faptul ca au niste cetatene cu probleme specifice. Cum ar fi daca aceste cetatene, atat de neimportante in ochii politicienilor (isi amintesc insa de noi de 8 martie!), ar inceta sa mai faca/creasca copii, ar inceta sa plateasca taxe?

Cum ar fi daca toate femeile din tara aceasta s-ar opri o zi din munca? Va spun ca atunci am conta si ne-ar vedea importanta politica, economica, sociala si aportul ce il aducem in mod egal cu al barbatilor.

Prin urmare de la reprezentarea politica asta astept: astept sa reflecte societatea, astept sa iasa la iveala problemele sociale care afecteaza femeile si sa se vina cu solutii concrete pentru ele. Existenta si experienta cetatenelor ar fi recunoscuta si apreciata si poate ca sectoare feminizate precum industria usoara, sanatatea sau invatamantul nu ar fi bugetate de 4-5 ori mai putin decat cele masculinizate (siguranta nationala si securitate). Cred ca reprezentarea politica ar fi un prim pas spre normalizare, spre democratizare.

 

Garbo.ro: Cum ai caracteriza, in cateva cuvinte, protestele civice din ultimele saptamani?


Andreea Molocea: Aceste proteste sunt o gura de aer proaspata. Tot ce se intampla de o luna de zile in Romania imi da speranta, ma face sa cred ca se mai poate face ceva, ca pot ramane in aceasta tara si ca imi voi putea creste in ea viitorii copii. Nu stiu cum as putea sa le caracterizez altfel decat ca pe un act de solidaritate intru trezire. Pentru ca acesta este sentimentul, de trezire.

Piata arata celorlalti o alta fata a politicului, a democratiei. E ca si cum dintr-o data am intoarce oglinda spre cetateni si le-am arata cum ii privesc politicienii. Iar oamenii incep sa se sature sa mai fie manipulati, jigniti, ignorati. Oamenii incep sa inteleaga cum ar trebui un Guvern si un Parlament sa ii reprezinte. Protestele sunt o palma data politicienilor si o lectie pentru cetateni.

 

Foto st.: Mircea Struteanu; Mesajul Andreei a devenit unul dintre lait-motivele protestelor, fiind preluat de catre presa scrisa si televiziuni. Vezi interventiile Andreei la Antena 3.
 

Andreea Molocea este doctoranda in Stiinte Politice si membra a Centrului FILIA

Înapoi la articol

Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri