6 / 11

Ce masuri ar putea fi adoptate

Garbo.ro: Exista masuri pe care daca politicienii le-ar adopta, ar schimba viata femeilor din Romania in mai bine, pe termen scurt si mediu, fara sa fim nevoite sa asteptam generatii pentru a vedea ca ne sunt respectate drepturile?

Alice Iancu: Foarte multe. Voi da numai cateva exemple.

Cu privire la violenta domestica: schimbari legislative pentru facilitarea ordinului de restrictie si pentru scoaterea agresorului din domiciliu in cazul violentei domestice. Infiintarea de adaposturi, macar inca 8, pentru a putea avea un adapost in fiecare judet.

Cu privire la reconciliere: ca o prima masura macar, urgentarea stabilirii de crese si gradinite in zonele in care rata de ocupare a femeilor este redusa iar astfel de facilitati lipsesc.

Cu privire la drepturile femeilor pe piata muncii: sunt necesare campanii pentru ca femeile sa isi cunoasca drepturile si asistenta juridica accesibila. Femeile sunt mai sarace si muncesc mai mult in gospodarie. Atunci este necesara scaderea TVA, macar pentru produsele de ingrijire a copiilor sau electrocasnice.

Mai sunt multe alte masuri care aplicate “maine” pot avea rezultate “luna viitoare”. Toate masurile pe care le-am spus aici pot avea efecte pe termen scurt si mediu. Unele necesita investitii bugetare minime, dar mai ales bunavointa.
 
 

Foto: Shutterstock

Înapoi la articol

Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri