2 / 4

Zaha Hadid

Zaha Hadid, din Iraq este arhitecta de renume mondial, supranumita „Star-hitecta”. Este faimoasa pentru ca de-alungul carierei a impins mai sus, tot mai sus, barierele arhitecturii contemporane, venind cu solutii extrem de ingenioase. Trebuie sa retinem numele Zahei Hadid, ca fiind una dintre cele mai interesante personalitati feminine ale momentului.
Zaha Hadid este prima femeie care a castigat prestigiosul premiu Pritzker in arhitectura, dar are la activ o sumedenie de recunoasteri, intre care si Premiul Stirling si de asemenea un alt premiu prestigios premiu in arhitectura pentru Muzeul MAXXI – centru de arta contemporana din Roma.


In acest moment, Hadid lucreaza in China, unde a proiectat Wangjing SOHO un complex de retail si birouri ce se va deschide in cursul anului urmator. Zaha Hadid lucreaza si pentru King Abdullah Petroleum si pentru Centrul de Studii si Cercetare din Riyadh (capitala Arabiei Saudite). Hadid a studiat matematica la Universitatea Americana din Beirut, inainte de a merge sa studieze arhitectura la Londra.


Foarte recent, Hadid a devenit vocala cu privire la rolul femeilor architect din tara ei adoptive, spunand ca avut parte de mai mult misoginism in Londra, decat in oricare alta parte Europei: “Am observant ca imi este mai usor in alte tari europene. In Marea Britanie este mai dificil. Sunt foarte conservatori”, a declarant ea.


Anul trecut insa, Zaha Hadid a primit decoratiunea Dame Commander si a fost numita de catre BBC, una dintre cele mai puternice 100 de femei din Marea Britanie. In tara de origine Iraq, Zaha Hadid se intoarce cu greu, chiar daca firma ei de arhitectura a fost comisionata pentru realizarea cladirii Bancii Centrale a Iraq-ului. “Nu m-am mai intors de 30 de ani. Rezistenta mea nu are de-a face cu starea de acolo, ci cu partea personala, cu intoarcerea emotionala”, a spus Zaha intr-un interviu.
 

 

Foto: Wikipedia

Înapoi la articol

Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri