7 Mai 2024 publicat în Frumusete 74 share-uri

Pielea poate fi o oglindă a vârstei. Cu toate că formarea ridurilor reprezintă un proces firesc care nu poate fi evitat, există diverse posibilități și modalități de a estompa ridurile care au apărut deja și de a preveni formarea altora noi.

Pielea este cel mai mare organ al corpului uman și cea mai bună carte de vizită pe care o puteam avea pentru a vorbi despre starea noastră de sănătate. Odată cu noi însă, pielea trece și ea printr-o serie de schimbări. Din cauza expunerii sale într-un mod constant la diferiți factori de mediu (poluare, soare, vânt, etc), este și prima care trădează trecerea timpului asupra noastră. Nu a fost inventată (deocamdată!) o soluție pentru a opri și efectele trecerii timpului asupra noastră, iar amprentele sale pot fi sesizate, pe măsură ce anii trec, și asupra pielii.

Ridurile fac parte din procesul natural de îmbătrânire, ele spun cel mai bine povestea vieții noastre. Pot fi considerate și un semn al unei vieți pline de emoție și trăire. Am râs, am zâmbit, am plâns, am iubit, am suferit, am experimentat probabil întreaga gamă de emoții umane. Cu toate că formarea ridurilor reprezintă un proces care nu poate fi evitat în totalitate, iar pielea ne poate oglindi vârsta, există diverse posibilități și produse pentru a le estompa ridurile chiar dacă au apărut deja și de a întârzia formarea altora noi.

Ce sunt ridurile?

Ridurile pot apărea sub formă de linii fine care își fac simțită prezența la suprafața pielii sau sub forma unor șanțuri mai adânci și mai profunde, “cute” care brăzdează pielea. Apar îndeosebi în zona feței și a gâtului, dar care pot fi vizibile și pe brațe, în zona decolteului, pe picioare sau chiar și pe spatele mâinilor. Cel mai frecvent, la nivelul chipului, ridurile pot apărea orizontal, pe frunte, deasupra zonei T, între sprâncene (acele mici linii verticale, de “ingrjjorare”), în colțurile exterioare ale ochilor, dar și sub ochi, în jurul buzei superioare, ca linii nazolabiale care se formează între aripile nazale și obraz.

Ridurile pot fi clasificate și astfel:

  • Riduri dinamice – care se dezvoltă în urma mișcărilor faciale repetate
  • Riduri statice – cauzate de procesul gravitației care “trage” pielea în jos și de pierderea elasticității pielii. De asemenea, este bine de știut că, în timp, ridurile dinamice se pot transforma în riduri statice.

Primele riduri pot fi sesizate uneori chiar timpuriu, după vârsta de 25-30 de ani, fiind vizibile îndeosebi în jurul ochilor și al gurii, de aceea este important să ne hidratăm pielea corespunzător încă de la această vârstă.

Foto: Timonina /Shutterstock

De ce apar ridurile?

Odată cu înaintarea în vârstă, diviziunea celulară se realizează cu mai multă dificultate, iar pielea începe să își piardă din elasticitate și fermitate. În structura pielii intervin anumite modificări, iar odată cu trecerea anilor pielea își pierde din capacitatea sa de regenerare. Dermul, stratul mijlociu al pielii aflat sub epidermă, începe să se subțieze, iar fibrele de colagen și elastină, responsabile pentru flexibibilitatea și aspectul întins și elastic al pieii, se degradează treptat.

Apariția ridurilor nu este însă doar un rezultat al trecerii timpului, ci este strâns legată și de anumiți factori genetici (unele persoane sunt pur și simplu mai predispuse să dezvolte riduri), de tipul de piele pe care îl avem, de gradul de expunere la razele ultraviolete ale soarelui și la radicalii liberi din mediu (poluanții din aer pot cauza și ei distrugerea colagenului din piele), de efectuarea în mod repetat a anumitor expresii faciale sau a unor mișcări faciale musculare.

Totodată, pielea uscată și deshidratată, consumul excesiv de alcool (alcoolul deshidratează pielea), o dietă dezechilibrată, cu un aport insuficient de vitamine și minerale, bronzarea repetată la solar, somnul insuficient, anumite medicamente, toate acestea pot accelera apariția ridurilor. Fumatul poate reprezenta și el un obicei direct responsabil de formarea ridurilor deoarece împiedică oxigenarea corespunzătoare la nivel celular a pielii și conduce la încetinirea producției de colagen de către piele, ceea ce la rândul sau determină apariția ridurilor.

Foto: inspiring.team /Shutterstock

Cum putem îmblânzi și estompa ridurile

Chiar dacă nu putem împiedica în totalitate apariția ridurilor, prin adoptarea unui stil de viață sănătos și printr-o îngrijire zilnică adecvată, în funcție de tipul de piele pe care îl avem și de nevoile sale, putem încetini apariția ridurilor și le putem atenua. Astfel, pentru a avea un ten neted și suplu cât mai mult timp este indicat să evităm expunerea directă la razele soarelui la orele de vârf și să aplicăm în schimb mereu un produs cu factor de protecție solară de minim 30.

De asemenea, o alimentație echilibrată, bogată în proteine de bună calitate, fibre și vitamine (încercați să introduceți cât mai multe legume și fructe în stare crudă) ajută la menținerea aspectului sănătos și neridat al pielii. Alimentele bogate în antioxidanți precum afine, sfeclă roșie, nuci pecan, spanac, anghinare, varză kale, ciocolată neagră, ajută pielea din interior să contracareze efectele radicalilor liberi care pot cauza deteriorarea pielii.

Țineți cont de faptul că pielea iubește alimentele bogate în vitamina A, C și E, în timp ce alimentele bogate în grăsimi rele, carbohidrați rafinați și zahăr îi afectează producția de coalgen. Pentru a diminua ridurile, este esențial și să ne asigurăm că menținem un nivel optim de hidratare al pielii. Consumați de aceea suficient de multă apă, iar după vârsta de 30 de ani puteți apela și la produsele de îngrijire cu acid hialuronic care au un efect de “umplere” a ridurilor și de hidratare a pielii.

Exercițiile fizice constante, odihna corespunzătoare și reducerea stresului pot atenua și diminua efectele procesului de îmbătrânire, contribuind totodată la o stare generală de bine.

Produsele antirid dedicate, cu ingrediente valoroase și recomandate de dermatologi, pot ajuta la creșterea nivelului de hidratare a pielii și la reducerea aspectului ridat al pielii. Este indicat să ajutăm pielea să își refacă producția de colagen și textura printr-o hidratare intensă și prin folosirea de produse și serumuri care conțin vitamina C și retinol. Retinolul este un derivat al vitaminei A, recunoscut pentru capacitatea sa de stimulare a producției de colagen și de reînnoire celulară de la nivelul pielii.

Anumite ingrediente active cu efect antioxidant precum vitamina E, acidul ferulic sau peptidele protejează împotriva agresiunile cauzate de factorii de mediu, neutralizand radicalii liberi de la nivelul pielii și facilitând procesul de regenerare facială.

Colagenul nativ de origine marină este și el un ingredient valoros care contribuie la hidratarea și protejarea pielii. Ajută la creșterea nivelului de hidratare a pielii datorită capacității sale higroscopice oferită de structura de triplu helic. Totodată, extractul de miere hidratează pielea în mod natural, îmbunătățindu-i flexibilitatea și ajutând pielea să rețină apa în straturile sale.

Hydrotensyl Complex care se regăsește în compoziția gamei Ideal Colagen & Elastină conține aceste substanțe prețioase pentru o piele luminoasă și radiantă, dar și elastină hidrolizată de origine marină și glicogen marin. Aceste două substanțe au rolul de a ajuta la refacerea pielii prin reducerea ridurilor și redarea elasticității sale naturale.

Elastina hidrolizată oferă pielii precursori precum peptide și aminoacizi utilizați în sinteza de elastină și colagen, ajutând astfel pielea să își recapete tonusul și elasticitatea, dar și să vindece microleziunile epidermice superficiale. Pe de altă parte, glicogenul marin stimulează refacerea pielii și creșterea aportului de oxigen de la nivelul ei.

Acțiunea acestor ingrediente care se regăsesc în gama Ideal este completată de esterii de jojoba, dexpantenol și alantoină care stimulează regenerarea pielii și sinteza de colagen, asigurând totodată refacerea filmului hidrolipidic al pielii, esențial pentru menținerea pielii hidratate, fine și radiante pe termen lung.

În funcție de nevoile și problemele pielii tale, un dermatolog poate recomanda și produse mai blânde pe bază de acizi alfa hidroxilici precum acid glicolic sau acid lactic, care pot atenua din intensitatea ridurilor sau produse exfoliante cu ingrediente mai puternice, chimice, care penetrează pielea la un nivel mai profund precum TCA (acid tricloracetic).

* Articol susținut de Doctor Fiterman

Foto fr si main: Ground Picture /Shutterstock


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri