13 Mai 2024 publicat în Entertainment 59 share-uri

Ilarion Ciobanu este unul dintre actorii de care țara noastră este mândră, chiar și după trecerea sa în neființă. Acesta a jucat în peste 60 de filme, iar debutul în actorie l-a avut la vârsta de 30 de ani, când alți colegi de breaslă aveau deja nenumărate apariții. 

Viața lui Ilarion Ciobanu

Ilarion Ciobanu a fost un actor român celebru, care s-a născut pe data de 28 octombrie, în Ciucur, județul interbelic Tighina, România. A fost recunoscut ca singurul actor de meleagurile noastre care s-a dedicat în totalitate filmului. Regretatul artist a copilărit la Constanța pe malul mării, unde a încercat tot felul de meserii: băiat de prăvălie, hamal, țăran cu sapa, tractorist, miner, săpător, tâmplar, șofer, marinar, pescar. A început să muncească de la vârsta de 12 ani, iar în anul 1958 a intrat la institul IATC pe care, din nefericire, nu l-a absolvit.

”A avut o copilărie amară, cea a orfanului de tată, a copilului care s-a dus la școală cu pantofii mari și scâlciați ai mamei. Naufragiat la Institutul de Teatru, de unde a fost exmatriculat, ca să poată ajunge cel mai complex actor de film contemporan”, a scris Titus Popovici, în volumul de schițe ”Un far la pensie”.

Sub îndrumarea antrenorului Gustav Fanella, în anul 1948, și-a făcut debutul ca rugbist la Știința București, tranferându-se ulterior la Dinamo. Între anii 1959-1962, acesta a jucat la Progresul București, unde era considerat un înaintaș de temut și, de asemenea, foarte corect. Marele actor a fost căsătorit de mai multe ori, iar de două ori cu aceeași femeie. Prima soție a fost o profesoară de franceză, cea de-a doua soție se numea Tamara Barna, iar a treia, Marion Ciobanu. Alături de cea din urmă a avut chiar și un copil pe care l-au numit Ioachim și care a călcat pe urmele părintelui său și a absolvit UNATC-ul.

Despre cariera sa

Primul film în care a jucat, la vârsta de 30 de ani, se numea “Setea”, acesta fiind și motivul pentru care a renunțat la studiile de la IATC. A primit multe premii de-a lungul carierei sale, dar cel mai important dintre acestea a fost a fost Premiul de Excelență la Festivalul Internațional de Film, în 2004. A mai primit Ordinul Meritul Cultural în grad de Comandor, în semn de apreciere și de respect pentru munca și talentul său, de la însuși Ion Iliescu, președintele de la vremea respectivă.

Citește continuarea pe 9am.ro

foto prima pagina Sebastian_Photography/ Shutterstock


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri