Medicina asiatica foloseste de multa vreme in tratamentele naturiste germenii de plante. Se considera ca aceste mladite tinere contin inmagazinata energia vitala de care orice organism are nevoie si de asemenea contin vitamine si minerale, precum si alte substante active capabile sa genereze viata.


Pe aceste principii a aparut Gemoterapia – o ramura a medicinii naturiste ce presupune preventia si tratamentul bolilor folosind germeni de plante.

Germenii de plante se folosesc si in alimentatie, in special in dieta Raw Vegan. Cei mai folositi germeni sunt cei de grau, germenii de ridichi si germenii de floarea-soarelui pentru acest tip de regim.
Beneficiile pentru sanatate ale germenilor de grau

 

Cum se obtin germenii de grau?


Foarte simplu: aveti nevoie de boabe de grau mature pe care le presarati pe o vata imbibata in apa si asezata pe o farfurie intinsa sau intr-un castron larg. Imediat ce au incoltit pot fi consumati.

Cum se consuma germenii de grau?

 

Exista mai multe variante de consum:

- fie alegeti o cura de o luna in care luati in fiecare dimineata pe stomacul gol o lingura cu varf de germeni;
- fie alegeti sa consumati germenii in salate de fructe sau de legume;
- fie puneti germenii in cerealele integrale cu lapte sau iaurt pe care le mancati sau ar trebui sa le mancati in cateva dimineti pe saptamana.

Se recomanda sa nu preparati termic germenii de plante fiindca anulati tot conceptul terapeutic.

Proprietatile graului incoltit


Germenii de grau reprezinta de fapt embrionii semintelor de grau, fiind bogati in vitamine precum vitamia A, vitamina C, vitamina E, vitamine din complexul B, vitamina PP, dar si minerale ca: magneziu, fosfor, potasiu, calciu etc. De asemenea graul incoltit are un continut ridicat de substante puternic energizante si regenerante care ajuta la refacerea organismului, la scurtarea perioadelor de convalescenta si la eliminarea stresului oxidativ.

Germenii de grau previn diabetul


Germenii de grau contin carbohidrati de buna calitate care se absorb lent, mentinand constanta glicemia pe o perioada de cateva ore dupa ingestie. Astfel consumul de grau incoltit asigura mentinerea nivelului glicemiei fara a “biciui” pancreasul si metabolismul asa cum se intampla in cazul consumului de zahar sau produse care contin zahar.

Graul incoltit este puternic energizant


Germenii de grau sunt indicati in toate perioadele de convalescenta sau de suprasolicitare fizica si psihica: sportivi sau perioade de suprasolicitare fizica, examene, stres puternic, odihna insuficienta etc.
Graul incoltit reface rezervele energetice ale organismului si reagleaza metabolismul.

Germenii de grau combat constipatia si previn cancerul de colon


Graul incoltit este bogat in fibre si tocmai de aceea trebuie sa il consumati cu multe lichide: un pahar cu apa, lapte sau iaurt. Fibrele hidratate in intestine isi pot exercita maximal beneficiile: constipatia este combatuta, iar cancerul de colon este prevenit. Desigur, germenii de grau previn si alte afectiuni intestinale, singura conditie este aceea de a nu avea intoleranta la gluten.


Un articol de Iulia Dibu - Tehnician nutritionist.  Citeste articolul integral si afla mai multe dintre beneficiile terapiei cu germeni de grau sau grau incoltit pe Healthy.ro.

Iti recomandam si articolele:

Macesele - beneficii tamaduitoare pentru sanatate

Remediul care iti aduce fericire: Sunatoarea

Beneficiile tamaduitoare ale Ceaiului de Musetel